Изпускат вода от яз. Йовковци

  • 06 февруари 2012 14:21

  • 2015
  • 0
Изпускат вода от яз. Йовковци
©

Язовир "Йовковци", който захранва с питейна вода Велико Търново и още десетки селища от региона с вода, се напълни. Капацитетът му е 92 млн.куб.м, а в понеделник сутринта водата е достигнала до ръба на единия преливник.

По разпореждане на областния управител на старата столица доц.Пенчо Пенчев незабавно е предприето контролирано изпускане на водни количества.

"През малкия изпусквател се отделят по 7-8 куб. м вода в секунда. Дерето е почистено, така че поема необходимите водни количества", заявиха от ВиК "Йовковци" във Велико Търново. Преливникът на водоизточника поема обем от 580 куб. м в секунда, а инспекция на ръководството на ВиК и областната управа е установила, че няма опасност за населението от наводнения.

"Защитната стена на язовира е много здрава и е проверявана периодично, включително чрез измерване на сеизмичната активност. Положението не е по-различно от преди 3 години, когато бяха изпуснати 15 млн. куб. м.вода", твърдят експертите.

Великотърновският губернатор също обяви, че ситуацията е под контрол. Доц.Пенчев добави, че с предприетите действия се очаква нормализиране на обстановката. Сняг в Търновско валя единствено в ранните утринни часове на първия работен ден от седмицата.

Новата снежна покривка е не повече от 3-5 см, а всички пътища са отворени и почистени. 101 машини на "Пътни строежи" ООД обслужват 936 км пътна мрежа в областта. Няма селища без ток

Последвайте канала на

Novini.bg
2015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини