Кметове от Македония и България се договориха да формират Асоциация на общините

  • 13 април 2018 18:21

  • 1308
  • 0
Кметове от Македония и България се договориха да формират Асоциация на общините
© Pixabay

Кметовете на 30 общини, попадащи в трансграничните области на България и Македония, се събраха вчера на среща в Куманово, за да обсъдят и договорят условията по създаването на Асоциация на общините между двете страни.

Това съобщиха от офиса на евродепутата Андрей Ковачев.

Целта е да се насърчи реализирането на съвместни проекти чрез средства, осигурени от фондовете на ЕС по линия на Програма за трансгранично сътрудничество (ТГС).

Участие в срещата взеха също заместник-ръководителят на посолството на България в Македония Даниела Бодинова и заместник-министърът на местното самоуправление в Македония Деян Павлески, които изразиха подкрепата си и изтъкнаха ползите от създаването на Асоциацията.

На срещата в Куманово стана ясно, че ще бъдат определени технически лица, които да координират правните въпроси, а общините Кюстендил и Куманово – инициатори за създаването на Асоциацията, започват работа по организирането на учредително събрание, което предстои да се състои в Кюстендил.

Идеята за създаване на Асоциацията бе дадена през ноември миналата година, когато на кръгла маса, инициирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и народния представител Кирил Калфин в Кюстендил се събраха кметове на общини от трансграничните региони, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова, зам.-министърът на външното министерство Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Република България в Македония Иван Петков, посланикът на Република Македония в България Марян Гьорчев, посланикът на Република Македония в Брюксел Андрей Лепавцов, зам.-областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов., ръководители от Съвместния секретариат на ТГС България – Македония и други.

Събитието бе своеобразно продължение на междуправителствената среща в Струмица дни преди това.

„В Кюстендил положихме основите за създаване Асоциация от двете страни на границата. Чрез нея те ще имат възможност за финансиране на проекти, които са в полза на гражданите, както и да се намери практическо приложение и продължение на подписания Договор за добросъседство между двете държави.“, припомни Андрей Ковачев.

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов от страна на България и градоначалникът на Община Куманово Максим Димитриевски от страна на Македония изразиха желание да поемат инициативата по създаването на Асоциацията. Няколко месеца след това на третата поредна среща, ще бъде даден ход на работата на Асоциацията.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини