Повече от 100 кръводарители са се включили в Националната кръводарителска кампания в София

  • 01 април 2018 17:00

  • 1619
  • 1
Повече от 100 кръводарители са се включили в Националната кръводарителска кампания в София
©

„От една единица дарена кръв се получват четири компонента. Добре е на пациентите да се прелива само тази съставка, от която те имат нужда. По този начин, един дарител реално може да помогне на четирима души.”

Това каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова при старата на Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно  кръводаряване. Тя благодари на всички, които избраха в днешния празничен ден да се включат в благородната инициатива, особено на онези, които го направиха за първи път.

В София повече от 100 реални дарители се включиха в кампанията под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”, която всяка година се организира на големия християнски празник Цветница от НЦТХ и БЧК и е с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Мобилните екипи на НЦТХ традиционно бяха разположени около големите православни храмове „Св. Неделя”, „Покров Богородичен”, „Св. Седмочисленици” и „Св. Параскева”, а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията.

По последни данни, в България с 85%, трайно преобладава т.нар. родствено кръводаряване, а безвъзмездното, каквато е и целта на днешната кампания, заема едва 25%. Стремежът е чрез неговото популяризиране, доброволното дарителство да достигне 100% в световен мащаб, тъй като е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни продукти, необходими за лечението на хиляди пациенти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2018.04.01 | 21:35

1
Столицата е с претенции за милион жители и само стотина дарители...че те в провинцията хората са по-човечни....

Добави коментар

Водещи новини