Ето как ще се разпределят парите за по-високите заплати на надзирателите

  • 24 март 2018 13:31

  • 7046
  • 2
Ето как ще се разпределят парите за по-високите заплати на надзирателите
© novini.bg

Правосъдният министър Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 изрази задоволство от това, че е намерено решение за отделяне на допълните средства за заплати на служителите от главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. В предаването "Седмицата" по Дарик тя обаче подчерта, че не става дума за процентно увеличение на възнаграждения.

"Говорим не за процентно увеличение, тъй като средствата за всички е ясно - онова, което може да бъде отпуснато в момента, е в размер на 15 млн. лева. Как те ще бъдат разпределени, зависи от волята на синдикалните организации. Аз имам много коректна приказка с тях. Най-кратко казано в две посоки ще върви увеличението", каза правосъдният министър.

На първо място изравняване на така наречената база за специфични условия за труд, която за служителите МВР към 1 януари беше 190 лева, а за служителите в двете главни дирекции на МП беше с 50 на сто по-малко - 95 лева, при законодателна регламентация, че те трябва да бъдат под един и същ режим, обясни Цачева.

Около 6 млн. лева от тази сума ще бъдат дадени за изравняване на сумите за специфични служебни дейности между служителите на министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции.

Останалата сума - около 9 млн. лв., ще бъдат разпределени само по правила, които се приемат от страна на синдикалните организации, категорична бе Цачева.

"Това, за което сме говорили - че е коректно да има увеличение за онези позиции, които за системата на изтърпяване на наказанията е за упражняване на служебни функции, които пряко контактуват с изтърпяващи наказания "лишаване от свобода". Става дума за надзиратели, за други трудови функции, които са най-тежки като полагане на труд и най-непривлекателни", каза правосъдният министър. Тя отново подчерта, че не става дума за процентно увеличение за заплати, а за отделни позиции там, където към момента има диспропорция между длъжности, които трябва да бъдат с един и същ режим и законово те са така, в МВР и МП.

Цачева напомни, че едно е да си надзирател в затвора, друго е да работиш в затворническо общежитие от открит тип, друго е да работиш в пробационна служба.

България има значителен напредък в подобряването на условията в местата за лишаване от свобода, както при условията на труд за тези, които работят в системата, така и за тези, които изтърпяват наказанията, посочи още Цачева.

По Норвежкия механизъм има възможност да започне строителството нов затвор в района на Кремиковци още през лятото на тази година, каза министър Цачева.

Общата визия за развитие на наказателната политика в Европа е превенцията, а не пътя на засилване на санкцията и размера на наказанията, подчерта министър Цачева.

Когато се провежда политика, много внимателно трябва да се правят промени в НК, защото пипнеш ли един състав, се стига до нарушаване на други принципи, допълни тя.

Не е добър законодателен подход да се внасят много законопроекти за изменения на НК по конкретни случаи, допълни тя, отговаряйки на въпроса защо трябва да се засилват наказанията, примерно, за незаконен улов на риба.

Тя допълни, че може би все още не е намерен, в част от редакциите, необходимият баланс. Според Цачева проектът трябва да мине на първо четене, но да се редактира преди второ четене.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7046 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а за пенсионерите

2018.03.24 | 21:04

2
един голям бай Х.Й за Велик ден.
Аха

2018.03.24 | 17:16

1
Значи пак излъгаха! Надзирателите да започват отново с протестите, заедно с пенсионерите!!!

Добави коментар

Водещи новини