Мая Манолова представи приоритетите си за 2018 г. пред дипломатите от ЕС у нас

Омбудсманът Мая МаноловаМая Манолова Мая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и зам.-омбудсманът Диана Ковачева са провели днес редовната годишна среща на институцията с посланиците на държавите членки на Европейския съюз. Дипломатите са били запознати с дейността на омбудсмана за последните две години и с основните приоритети за 2018 г. Това съобщи пресцентърът на омбудсмана.

Общественият защитник е представила на дипломатическия корпус и успешно приключените от институцията кампании - забраната на арбитражните съдилища да съдят граждани, законодателните промени, с които се ограничиха свръхправомощията на частните съдебни изпълнители, промените за защита правата на работници от техните некоректни работодатели, намалението три пъти на юрисконсултските възнаграждения в борбата срещу монополите, както и промените, насочени срещу измамите със земеделски земи. От институцията на омбудсмана са презентирали и социално насочените й кампании - за отпадане на ДДС върху дарените храни, за подкрепа на българските пенсионери - "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", "Не хаби - дари" - срещу пилеенето на храни, както и кампанията за защита на правата на децата и популяризиране на дейността на институцията сред подрастващите.

Сред основните приоритети на институцията за 2018 г. Манолова е откроила проекта на Закон за частния фалит, кампания срещу свръхправомощията на банките, законодателство за защита на гражданите от колекторските фирми, както и нови правила за фирмите за бързи кредити. Тя е подчертала, че във фокуса на институцията е и реализирането на третото издание на националната кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". От своя страна, тази година съпътстващата кампания - под наслов "БезОСТАТЪЧНО щастливи", ще акцентира върху пилеенето на храни от домакинството и здравословното хранене при децата.

Манолова е обърнала специално внимание на предстоящия форум срещу двойния стандарт при храните в ЕС, който ще се състои в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той се организира от омбудсмана, съвместно с министерствата на икономиката, на земеделието, храните и горите и на здравеопазването, Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

"Смятам, че двойният стандарт при храните не е проблем само на Източна Европа, това е проблем на всички страни членки на Европейския съюз. Това е важна тема, която засяга всички европейски потребители. Нужно е обсъждане и постигане на баланс в справянето с проблема между държавите в Европейския съюз", е била категорична Манолова.

Коментари

  1. 2018.03.14 | 10:10

    Мая е пич!Краде но и прави нещо за нас!Не е като алчните на деня

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?