Сдружение предлага проект за национален нормативен документ за безопасно остъкляване

  • 12 март 2018 11:45

  • 758
  • 1
Сдружение предлага проект за национален нормативен документ за безопасно остъкляване
© Pixabay

Сдружението "Български врати, прозорци и фасади" (СБВПФ) предлага проект за национален нормативен документ за безопасно остъкляване, съобщиха от организацията.

За изготвянето на концепцията са използвани действащите норми и стандарти за безопасно остъкляване в Германия, Белгия, Австрия и Италия. Проектът не обхваща сега действащите разпоредби в българското законодателство. От сдружението смятат, че по-голямата част от обществените места и сгради не са обезопасени достатъчно, затова е необходимо да се приемат нови стандарти по отношение на остъкляването.

Повечето страни имат национални стандарти относно критериите за избор на остъкление. Затова точките в проекта на СБВПФ засягат както интериора, така и екстериора на сградите. Обръща се внимание на вида на стъклото, начина на монтиране, предназначението, както и размерите му.

Проектът обхваща: стъклени фасади, където редовно им голямо струпване на хора; остъкления, които се отварят към външната страна на сградата; спортни и развлекателни сгради; детски градини и училища; обществени помещения и витрини заради риска от вандализъм; хоризонтални покриви, покривни прозорци и наклонени козирки; стъклени врати без рамка, такива с частична рамка; стъкло за стенни облицовки; рекламни и индикаторни панели (билбордове), които са разположени по протежението на пътното платно; вътрешни преградни стени; стъклени телефонни будки и спирки на градския транспорт; аквариуми и басейни; мебели в обществените места; асансьори и душ кабини; места за задържане и болници с психично болни лица.

От Сдружението посочват, че следва да се преразгледат нормите за остъкляване на посочените места, тъй като по този начин ще се гарантира по-голяма безопасност на хората. Преди да бъдат монтирани стъклените панели, те трябва да са изпитани в лаборатория и да са класифицирани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
колко

2018.03.12 | 12:06

1
ще ни струва този "проект"?

Добави коментар

Водещи новини