Бивш разузнавач разкри интересни истории от тайните служби

25 февруари 2018 18:58

Бивш разузнавач разкри интересни истории от тайните служби
© БТВ
77871 5

В сградата "Царевец" на Цариградско е живял първият резидент на американското разузнаване в София след възстановяване на дипломатическите отношения. Ричард Столц стига до най-високият пост в ЦРУ. И е единственият на тази длъжност, който излиза в пенсия и го призовават под знамената като зам.-директор на ЦРУ две години по-късно. Историята разказа ген. Тодор Бояджиев в в предаването "120 минути" по БТВ.

Българското разузнаване, подобно на руското, имаше направление нелегали. Българи с други биографии и документация живеят по света не като български граждани, а като немски граждани – с немски фамилии или турски. Това е. Българското разузнаване имаше силно нелегално направление. След промените това направление, заедно с научно-техническото разузнаване, беше закрито. Престанахме да имаме направление, но не престанахме да носим отговорност като държава към нелегалите зад граница. Те нямат материално осигуряване, нямат пенсии и здравни осигуровки, коментира ген. Бояджиев.

Той добави, че последният процес срещу ген. Кирчо Киров е бил очевидно за това. При закрито разузнавателно направление той изпълнява своя дълг. Тези хора са служили на България, а българската държава им ангажимент. На делото Киров не може да каже тази истина – той ще наруши държавна тайна, ще наруши морални принципи и ще ги постави в опасност, заяви ген. Бояджиев.

Той разказа за операция на службите по време на изпълнение на американския музикант Сами Дейвис.

В тази операция имаше момент, когато трябваше да сме в клуба, докато той изпълнява. Влизайки в нощния клуб в съседното сепаре се появиха две хубави дами – явно момичета от външното наблюдение. Едната извади розата от вазата на масата и я пусна в чинията на шифровача. Съпругата му реагира и започна да го пита коя е тя. Но когато загасиха лампите и всички млъкнаха съпругата не се усети и на висок глас продължи да пита коя е тази. Сами Дейвис излезе и първата му реакция беше да им каже "Вие сте дошли мен да слушате, не аз вас", сподели бившият разузнавач.

Същинска история "Дядо вади ряпа" се е разиграла в американското посолство. Бояджиев разказа за това как години наред екипи на ЦРУ периодично проверявали сградата за подслушвателна техника, но не намирали нищо. Изведнъж отидоха директно където е вкопан обектив на телевизионна камера. Посолството има статут на американска територия, но камерата е в съседен частен апартамент и има отделна стена. Дали обектива е част на стана или в българската е спорът. Двата екипа почват да дърпат камерата едновременно. Нашите успяха да си приберат обектива и кабела и доказателства не останаха, сподели ген. Тодор Бояджиев.
 

Константин Тодоров
77871 5

Свързани новини

Коментари (5)

Добави коментар
комунистите ИЗБИХА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА ВЪВ ЛАГЕРИТЕ

2018.03.08 | 12:57

274906
Този трябваше да виси на въжето ,сега ми се прави на интересен
ЧЕТЕТЕ концлагерът БЕЛЕНЕ 1949-1987 !!!!!!!!!!!!!

2018.03.08 | 12:57

274920
ТОЯ ДЪРТ БОКЛУК комунистически КОЛКО ЛИ НЕВИННИ ХОРА Е ИЗБИЛ
ПЕТИ ОТДЕЛ

2018.03.08 | 12:56

275015
Бояджиев,първо жив агент си виждал само на снимка.Второ-за лицето Киров,осъден за криминални прояви,и то не с една присъда,говориш меко казано глупости.Не забрави ли,че делата му бяха закрити и водени от военен съд.Та не разбрах,защо не се е защитил,а ти сега се опитваш да пр

2018.03.08 | 12:57

275084
Тоя съвсем е изтрещел , бахти операцията, да развалят концерта на човека, и то по какъв начин, с курви разузнавачки ! По добре е да пише детски книги, но до 3 г. възраст!
ЧЕТЕТЕ концлагерът БЕЛЕНЕ 1949-1987 !!!!!!!!!!!!!

2018.02.26 | 07:23

274905
ТОЯ ДЪРТ БОКЛУК комунистически КОЛКО ЛИ НЕВИННИ ХОРА Е ИЗБИЛ

Добави коментар