Перник става столица на сурвакарските игри

  • 26 януари 2018 07:29

  • 1055
  • 1
Перник става столица на сурвакарските игри
© Bulfoto (архив)

Модерно фолклорно шоу "В сърцето на Сурва" ще даде старт довечера на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Това съобщи на БТА Красимир Димитров - сценарист, хореограф и режисьор на спектакъла.

Сурвакарският огън тази година ще пристигне на специална платформа, заедно с ефектно пиротехническо шоу, направено по виенски тертип. Карнавално облечени актьори със запалени огньове и танцьори с 18 огнени тъпана ще озарят фестивалната сцена, сурвакарско-кукерски танц ще покаже борбата между доброто и злото. За първи път ще прозвучи песен за Перник в изпълнение на трио "Граовка", написана специално за тазгодишния фестивал. Бляскав танц със знамена ще прогласи началото на най-голямата изява на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите. Маскарадът за трети път ще бъде под командването на актьора Веселин Мезеклиев, който в ролята си на войвода ще получи ключовете на Перник от кмета Вяра Церовска.

В 27-то издание на фестивала ще дефилират рекорден брой участници - 7 477. Само от селата в област Перник групите са 46 с 4 000 човека в тях. Някои от сурвакарските дружини стигат до над 200 души. Общо българските групи са 105 и от тях 59 са кукерски, като сред тях има бабугери, старци, станчинари, дервиши. В маскарада ще се включат около 900 деца и 423 участници от чужбина. Обичаите си ще покажат 17 групи, представители на 8 държави - от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия. Деветчленно жури с председател проф. Георг Краев ще определи носителите на наградите. "Сурва 2018" е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Научна конференция "Маски и политики" ще събере 23 изследователи на българската традиция, начело с проф. Иван Маразов. Форумът е 25-ти в рамките на фестивала, организира се от третото му издание, уточни директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

За десети път ще отвори врати специалната работилница за маски "Мечкарница". С плакет "Най-славен майстор" ще бъде отличен Малин Будинов от село Лесковец по повод 70-годишния му юбилей. Най-малките участници в празника ще работят в самостоятелна творческа забавачница "Децата на Сурва" в Обединения детски комплекс. Обща художествена изложба "Сурва арт" обединява картини на пернишки художници, посветени на най-големия зимен празник в региона. Ученици на възраст от 10 г. до 19 г.,чиито костюми интерпретират български и световни маскарадни традиции, ще се представят на младежко маскарадно дефиле "Сурвакариада". Четиридесет сурвакари от селата Дивотино и Ярджиловци ще преминат през центъра на града с факелно шествие в първата фестивална вечер.

Очакват се десетки хиляди туристи. Те ще се насладят на кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия, с участието на гости от сръбския град Лесковац и македонската столица Скопие. Посетителите на фестивала ще бъдат почерпени със сурвакарско ястие, приготвено от популярен шеф-готвач. Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти "Приятели без граници" и "Хайде на хорото". Специален гост на фиестата ще бъде поп певицата Поли Генова.

Сурвакарско село, оформено на централния площад "Кракра" вече приема посетители. Гостилници, винарни, шатри примамват с изобилие от зимни гозби и пиво.Търговци предлагат амулети, звънци, традиционни маски и костюми, битови предмети и сувенири, съпътстващи местната традиция. В Сурвакарското село ще се извият и красиви български танци, обединени във фолклорна програма "На мегдана".

Съпътстваща детска програма е предвидена в събота и неделя в Общинския младежки дом. Момичетата и момчетата имат възможност да се включат и в три творчески ателиета - да изработят маски, да направят колаж или сурвакар-марионетка и да отгатнат маскарадните маски на кой български регион принадлежат.

По време на фестивала ще бъде активиран кратък номер, на който ще се осъществи sms-гласуване на зрителите за най-добре представила се група. Един от участниците в sms-кампанията ще спечели екскурзия в чужбина.
Перник посреща гостите на фестивала със засилени мерки за сигурност. С решение на Общинския съвет са обособени седем зони за паркиране за посетителите на тридневната фиеста.

"Няма друго място през зимата, което събира толкова позитивно настроени хора. Фестивалът показва вековни традиции, събира поколения и всеки, почувствал неповторимото изживяване на празника, се връща отново", коментира кметът Вяра Церовска.
Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Метгонтан

2018.01.26 | 08:56

1
Мноо ясно че Перник. Само там има здрави и нечупливи сурвачки от винкел

Добави коментар

Водещи новини