МРРБ изисква от общините по-строг контрол върху санирането

  • 14 януари 2018 16:35

  • 1467
  • 1
МРРБ изисква от общините по-строг контрол върху санирането
© Булфото (архив)

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е установило, че общините като възложител в процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност, не извършват достатъчно ефективен контрол на изпълнението, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите.

Това става ясно от писмо на министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, в което той инструктира местните власти да упражняват по-строг контрол при изпълнението на дейностите по програмата, съобщиха от министерството.

Министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и да се съставят протоколи от тях.

Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.

Некачествено изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с Българска банка за развитие, която отпуска средствата за саниране под формата на заем, гарантиран от държавата.

Самото саниране е безплатно за гражданите и за местните власти. Общините избират с обществени поръчки, фирмите които извършват обновяването, както и тези, които упражняват строителен надзор.

Последвайте канала на

БТА
1467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОЛЬО ФИЧЕТО

2018.01.14 | 19:27

1
След някоя друга година софийско поле ще се зарине от стириопори от „ санирането „. Казано е ГАРАНЦИЯ при изпълнението .Не само при санирането а не само да приберем парите

Добави коментар

Водещи новини