През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г.

  • 06 декември 2017 13:12

  • 889
  • 0
През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г.
©

През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г., респективно с 19,74 по първоначални искания и 25,9 процента за удължаване на срока. Това се казва в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г, представен пред депутатите.

Спрямо петима граждани за миналата година са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Най-големите заявители на СРС са МВР и ДАНС. Най-много разрешения - 67,74 на сто от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и използване на СРС Славчо Велков от БСП отбеляза, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за операция по тероризъм, и попита прилагани ли са специални средства спрямо политици, журналисти, магистрати. Дали има скрита атака при свободната журналистика, настоя за отговор и социалистът Александър Симов. На два пъти Велков предложи дискусията по доклада да бъде при закрити врата и два пъти то беше отхвърлено. Мотивът бяха евентуални въпроси, засягащи конкретни лица и квалифицирана информация.

Таско Ерменков от левицата констатира, че Бюрото има по-скоро статистически функции и попита дали е подавало сигнали до компетентните органи, колко са получили по-нататъшно развитие, има ли обратна връзка. Депутатът поиска мнението на ръководителя на Бюрото Бойко Рашков има ли нужда от още законодателни промени, които да подпомогнат контрола.

През 2011 г. има трайна тенденция за намаляване броя на лицата, контролирани със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, се отчита още в доклада. Това се дължало на засиления контрол на ръководителите на органите за целесъобразно използване на специалните средства. За миналата година бюрото е извършило 287 проверки на органи, образувани са 88 преписки за проверки на законността за използване на СРС. През 2016 г. СРС са приложени за 685 лица, които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага, след получаване на разрешението от съдия.

В пленарната зала са директорът на Бюрото Бойко Рашков, главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини