Вижте каква е била болката на българите, живели в Югославия (видео)

  • 30 ноември 2017 10:34

  • 12506
  • 4
Вижте каква е била болката на българите, живели в Югославия (видео)
© novini.bg

След посещението на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в град Струмица, Република Македония, екипът на novini.bg се разходи до българския клуб в града, за да се срещне с наши сънародници.

Там екипът ни срещна Никола Коцев, на 89 години, бивш учител, преподавал в училищата в селата около Струмица.
Пред камерата на novini.bg дядо Никола си спомни за тежките години, в които жителите на Струмица с българско самосъзнание са били репресирани.
Спомените му го върнаха в далечната 1952 година, когато за първи път вижда стрелба на границата между България и Югославия. Разбира, че се стреля по българските граничари. За подобни действия разбира и през 1953 година. При единият случай не успява да помогне на българите, но при другия грабва ловната си пушка и им помога. Заради тази си постъпка обаче влиза в затвора за 3 години.
След като излежава присъдата си отново се връща в родния си край и към учителската професия. Един ден обаче заедно с директор на местно училище изпява песента „Тих бял Дунав“. Тогава го предават отново югославските власти и понася пак тежко наказание.

Днес дядо Никола вече живее свободно. Спокойно казва, че е българин. И мечтае съвсем скоро да няма граници между България и Македония.


Целият разказ на дядо Никола може да чуете ТУК.

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
12506 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.11.30 | 21:15

4
Мизия, Тракия, Македония, аз не виждам разлика. Един народ, една държава, по кръв и религия.

2017.11.30 | 15:08

2
Болката им е да гледат ка седесари съсипват родината им.
mitko

2017.11.30 | 20:35

3
Сичко е кумуняги драги ми другарю. И до ден днешен крадат, крадяха и са на власт същите комунистически отрепки, самоче си сменят имената на партиийте. Докато не измре тази чума, държавата ще се дърпа винаги надолу.
az

2017.11.30 | 15:08

1
човекът говори по - добре български от репортерката, а тя задава супер малоумни въпроси. Срамота е, аман от непрофесионализъм.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини