Евростат: Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди

  • 23 ноември 2017 08:09

  • 1007
  • 0
Евростат: Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди
© Булфото (архив)

Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди. Като цяло общата сума на страните-членки на ЕС, похарчена за жилищни нужди през миналата година, е приблизително около 2 400 млрд. евро, равняваща се на 16,4% от БВП на Евросъюза, отчита Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС жилищните разходи представляват най-съществената част от разходите на домакинствата, като през 2016 г. най-голям е бил делът на домакинствата със значителни жилищни разходи в Дания - 30%, Финландия - 28% и Великобритания - 27%, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26%.

На обратния полюс с най-нисък дял на разходи от домакинствата, изразходвани за жилищни нужди, са регистрирани в Малта - 10%, Литва - 15%, Кипър - 16% и Естония - 17%.

Според европейската статистика около 11% от населението на ЕС e живеело през миналата година в домакинства, които са изразходвали 40% или повече от своя разполагаем доход за жилища. Най-високи са били жилищните разходи при наемателите с наеми по пазарни цени - 27%, а най-ниски - при лицата, живеещи в собствени жилища без заем или ипотека - около 7%, отчита Евростат. През 2016 г. повече от половината от населението във всяка от държавите-членки на ЕС, е живеело в собствени жилища, като делът варира от 52% в Германия - до 96% в Румъния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини