Няма победител в конкурса за проект на паметник на Левски в Русе

  • 24 октомври 2017 21:07

  • 2136
  • 0
Няма победител в конкурса за проект на паметник на Левски в Русе
© Булфото (архив)

Няма победител в конкурса за проект за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе.

Това съобщи председателят на журито акад. Светлин Русев, цитиран от БТА. Единайсет проекта постъпиха за конкурса. Русенци можеха да участват и в анкета за избор на идейна концепция - на място в Доходното здание, където бяха изложени разработките, или онлайн - в сайта на Община Русе, която финансира конкурса. Акад. Светлин Русе заяви, че всички участници са се отнесли много сериозно към задачата си, но темата за Левски не за първи път се оказва изключително сложна и трудна. По думите му различните проекти имат различни достойнства и различни недостатъци, но има какво още да се желае.

По време на дискусията между членовете на журито се е стигнало до решението да се излъчат три проекта със следните авторски колективи - на скулптора Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски; на архитектите Тончеви и със скулптор Георги Радулов, и на арх. Емил Попов и със скулптор Пеньо Добрев. Арх. Орлин Неделчев, който е член на журито и е част от Инициативния комитет, създаден специално за случая през септември миналата година, заяви, че на трите авторски колектива ще бъде предложено, ако имат желание, да доразвият проектите си. Поставен е и нов краен срок - 29 януари идната година.

"Едва тогава журито ще се произнесе по отношение на фаворита, който би могъл да краси нашия град", заяви Неделчев. Той коментира още, че журито е преценило онлайн анкетата на публиката за нечестна. Неделчев посочи, че на първо място при гласуването в урната в Доходното здание е проектът със скулптор Лююбомир Добрев и с архитект Димо Александров. За изграждането на паметника на Васил Левски, който ще бъде разположен в Парка на възрожденците в Русе, както и за облагородяването на района около него ще са нужни около 150 000 лева. Средствата ще бъдат събрани от дарения, съобщиха от Инициативния комитет.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини