КЗЛД: Не предоставяйте повече лични данни, отколкото е необходимо (видео)

  • 23 януари 2012 08:00

  • 1295
  • 0
КЗЛД: Не предоставяйте повече лични данни, отколкото е необходимо (видео)
©

Има хора, които са готови да извършат какво ли не с нашите лични данни, заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

Тя поясни, че много хора и институции имат право да искат тези данни, защото получаваме огромен брой услуги, които изискват да се идентифицираме.

По думите й, проблем има там, където се искат повече лични данни, отколкото е необходимо. Шопова даде за пример онлайн регистрационна форма за наемане на работа. "Ако сме затруднени финансови, хората предоставят данни, които не би трябвало, включително и такива за здравословното им състояние", каза тя.

Шопова обясни, че ако личните данни се казват на глас, това все още не е нарушение на закона, по-лошо е съхранението им след целта, за която са използвани, защото не се знае на кого или за какво се предоставят. "За нарушенията, които сме доказали, са наложени глоби. Единият начин е извършване проверки на място и съставяне на акт и впоследствие наказателно производство. Там глобата може да стигне до 200 000 лв", посочи тя..

Венета Шопова каза още, че в започващата Седмица на защита на личните данни ще се проведе кампания, с която да се информира обществото по темата. Ще бъдат раздадени много информационни материали, ще има организирана среща с омудсмана Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, както и приемната на Комисията за защита на личните данни ще бъде отворена за посещение от граждани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини