Стотици врачани подкрепиха протеста на медиците от МБАЛ-Враца

  • 05 октомври 2017 14:30

  • 4864
  • 0
Стотици врачани подкрепиха протеста на медиците от МБАЛ-Враца
© Булфото

Стотици врачани подкрепиха и се присъединиха към протеста на медицинските служители на МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца. На протеста, започнал в двора на лечебното заведение, хората с плакати и призиви, поискаха държавата да поеме своята отговорност и да спаси областната болница, в която медицинска помощ и лечение ежегодно търсят близо 200 000 души, включително и от съседните области Видин и Монтана.

Протестът на медици и пациенти бе подкрепен и от лекарите и медицински сестри от общинските лечебни заведения. Всички заедно за половин час блокираха движението по булевард пред болничния комплекс в града. Необявената блокада затрудни за кратко движението по пътя. Сред спрените автомобили се оказа и този на кмета на Враца Калин Каменов, който заминаваше за среща в министерството на здравеопазването по проблемите на врачанската болница.

Каменов разговаря с протестиращите. Той сподели техните притеснения от евентуалното затваряне на лечебното заведение и ги увери, че общината ще направи всички възможно това да не се случи. Той обясни на хората, че очаква от разговорите си в столицата да разбере какви конкретни намерения има министерството на здравеопазването за спасяване на МБАЛ- Враца, на която е принципал. Калин Каменов каза, че за утре е насрочена извънредна сесия на общинския съвет. На заседанието единственият въпрос, който ще се разисква, е бъдещото на болницата, допълни той и каза, че всичко, което е в правомощията на община Враца ще бъде направено. Хората заявиха, че гражданският протест ще продължи, докато врачанската болница не бъде спасена от фалит.

Протестът премина в рамките на обедната почивка - така както бе обявен и организиран в социалните мрежи.

Държавата държи 76 на сто от акциите в болницата, а останалите се разпределят между общините в област Враца. Сред тях община Враца е с най-голям дял от 12 процента.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини