Красимир Каракачанов участва в ритуал по полагане на военна клетва от курсантите за ВМС и ВМА  

  • 30 септември 2017 17:02

  • 2156
  • 3
Красимир Каракачанов участва в ритуал по полагане на военна клетва от курсантите за ВМС и ВМА  
© Булфото

„Полагайки клетва, вие започвате един нов период от живота си, в който ще има много трудности и изпитания, но аз искам да ви благодаря, че направихте този избор - да служите във Военноморските сили, да служите в армията на Република България, да служите на България“.

С тези думи се обърна министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността към курсантите от „Випуск 2022“ за Военноморските сили и „Випуск 2023“ за Военномедицинска академия - София, които положиха военна клетва във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна днес, 30 септември. 

Министър Каракачанов подчерта, че тази клетва не е просто тържествен ритуал и повод за празник, а че тя трябва да бъде следвана вярно до края на живота. „Винаги съм казвал, че е лесно да се служи в осигурена и добре платена армия, в армия на богата държава. Но аз ви благодаря за избора да служите в една армия, в която има много проблеми и искам да ви пожелая от все сърце като бъдещи офицери и командири вие да бъдете онзи гръбнак, около който се изгражда и възстановява достойнството на нашите въоръжени сили“, каза той и пожела на курсантите успех в обучението и лека служба.

19 курсанти за Военноморските сили - 17 момчета и 2 момичета, както и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба по време на днешния тържествен ритуал. Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.  Те са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия – София и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. То ще се провежда едновременно в трите учебни заведения, в редовна форма с продължителност 6 години. 

След приключването на тържествения ритуал по полагане на клетва министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността откри кабинет в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Кабинетът „Такелажно дело“ е предназначен за практическо обучение на курсантите за работа с всички видове въжета. Оборудван е със станове, на които се практикува заплитането на въжета, като в него ще се изучават и най-често използваните морски възли.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2156 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.01 | 10:32

2
тоя шопар нема нищо общо с армията

2017.10.01 | 10:32

3
shopar e boiko ciganina

2017.10.01 | 10:32

1
shopar e boiko ciganina

Добави коментар

Водещи новини