Синдикат "Огнеборец" иска увеличение назаплатите на пожарникарите поне с 15%

  • 13 септември 2017 13:36

  • 1923
  • 0
Синдикат "Огнеборец" иска увеличение назаплатите на пожарникарите поне с 15%
© Булфото (архив)

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" иска увеличение на бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН-МВР/ за 2018 година, увеличение на заплатите на заетите в системата поне с 15 процента със задна дата от февруари тази година, както и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Синдикатът иска още обезпечаване на екипите с хора и защитни облекла. Това обяви на пресконференция в КНСБ президентът на "Огнеборец" Венцислав Станков.

Искането за увеличение на бюджета през 2018 година спрямо 2017 година е с 9,3 милиона лева за издръжка, така че да бъде в размер на 23,5 млн. лв. Синдикатът настоява още за увеличаване на бюджета на ГДПБЗН-МВР за 2018 година спрямо 2017 година с 2,6 млн. лв за капиталови разходи, така че да стане 3,6 млн. лв.

Парите ще бъдат използвани за лични предпазни средства, за компютри, ремонт на новата техника. Към момента над 50 хидравлични комплекти, необходими за спасителна дейност при пътнотранспортни произшествия, трябва да бъдат ремонтирани. Над 200 химически облекла също са необходими за служителите в системата. Нужни са и основни ремонти.

Синдикатът настоява още за анализ на дейността на структурите на МВР и намаляване на административната тежест с цел увеличаване на щатовете на извършващите основни дейности /пожарникари, спасители и полицаи/.

От синдиката припомниха, че според влязлата в сила от 1 август 2017 норма в наредбата за реда за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност екипите трябва да са от трима човека. В повечето случаи обаче екипите са от двама - водачът на автомобила и един пожарникар. Синдикалистите са предложили няколко варианта за обезпечаване на службите - назначаване на 198 нови служители, промяна на работното време в участъковите служби, като се изплаща извънреден труд в рамките на доработеното такова и закриване на пожарни участъци с цел този състав да бъде прехвърлен в други служби.

Синдикат "Огнеборец" смята, че поради нежеланието на ръководството на МВР да увеличи възнагражденията в системата, се понижава както жизнения стандарт на заетите там, така и мотивацията им. Основната заплата на хора с до десет години трудов стаж е под 700 лева. С всеки обявен конкурс нивото на компетентност на кандидатите пада, броят на кандидатстващите в системата също е по-малък, каза Венцислав Станков.

По думите му до преди пет години изискванията за постъпване на водачите на пожарни автомобили са били те да имат правоспособност за управление на моторно превозно средство с категория Д, а за някои длъжности и категория Е. В момента ръководството е принудено да назначава служители с категория С за шофьори, а няма и желаещи. Според Станков това води до рискове, увеличават се пътните произшествия с противопожарна техника - такова скоро е имало в района на Гара Искър в София. Той отбеляза, че новата съвременна техника, закупена по европроекти аварира, а служителите нямат квалификация и опит да работят с нея.

По отношение на декларираното от МВР намерение заплатите за 2018 година да бъдат увеличени с 15 процента, от синдиката казаха, че следващата година това ги удовлетворява, но още от тази трябва да има по-високи заплати.

От синдиката предупредиха и за друг проблем - огромната разлика в заплатите на хората, заети в системата и тези, които от 1 февруари минаха по Кодекса на труда. Така един пожарникар, който отработва произшествие получава много по-малко от портиер в главна дирекция или шофьор на началник, каза Станков, цитиран от БТА.

Синдикатът настоява съвместно с изготвянето на нов Закон за МВР да започне изготвяне и на специален Закон за пожарната безопасност, какъвто е имало до 1997 година. "Огнеборец" иска разрешаване на полагане на извънреден труд на пожарникарите в рамките на 70 часа за един отчетен период /тримесечие/, както и максимално ограничаване на командироването на служители от натоварени служби в по-малки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1923 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини