Комисията по досиетата: Няма и следа патриарх Максим да е бил от ДС

18 януари 2012 07:45

Комисията по досиетата: Няма и следа патриарх Максим да е бил от ДС
©
2460 4

Никъде в нито един от архивите няма бележка или знак патриарх Максим да е бил част от Държавна сигурност.

Това каза в интервю за сутрешния блок  на bTV Екатерина Бончева, член на Комисията за разкриване на досиетата.

Тя бе категорична, че няма никаква следа в документите. Според нея обаче, след като 23 години се търкаля темата за това, че патриарх Максим е бил сътрудник на ДС, явно има причина.

Бончева призна, че за първи път върху Комисията е имало такъв натиск, когато е станало въпрос за разкриване на досиетата на митрополитите от Българската църква. Тя поясни, че той е бил публичен, но досега такова нещо не се е случвало и уточни, че дори не е имало и политическо влияние през всичките години.

За Първо главно управление са работили тези, които са били в задграничните епархии. Клепане за миряни няма, но има сведения за други митрополити, каза Екатерина Бончева.

Тя уточни, че не е имало нещо скандално при тези хора. Бончева обясни обаче, че не е прочела никъде да е имало натиск върху тези митрополити, които са били сътрудници на ДС.

"Ако досиетата бяха отворени 1990 година, може би нямаше да има разкол на църквата", заяви още Бончева.

Десислава Станева
2460 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
Пламен Георгиев

2014.01.10 | 21:12

120302
Какво разбира тази Бончева от досиета и ДС. Защо само ходят да манипулират обществото и да създават интриги и противоречия ами не се захванат с нещо полезно или пък да съдействуват за разкриването на работни места за хилядите безработни млади хора. Тази комисия по досиетата съсипа националната сигурност на България и отвори границите ни за свободен достъп за наркотрафик, проституция и тероризъм.През царско време е имало "Обществена безопасност" а при социализма се е преименувала в Държавна сигурност-именно защото през този период такива са били законите на държавата.Според мен комисията по досиетата-разпространява ДЪРЖАВНИТЕ НИ ТАЙНИ по цял свят--при туй положение в случая те работят за чуждите разузнавания и още повече отслабват националната сигурност на България.Какво ще се случи с тази комисия,ако работят да кажем в Русия или в Китай ???????

2014.01.10 | 21:13

120352
Ние сме последни както винаги.Всички бивши соц.държави отдавна приключиха с този въпрос.Но при нас властта се контролира и днес от Държавна сигурност.Дори президента Първанов е доказан агент, но това не му попречи да си изкара и двата мандата, а в същото време изкараха Тодор Колев и вече покойния Доньо Донев агенти?!? Човек трябва да е ненормален за да повярва, че при 11 агента измежду митрополитите патриархът е чист, като момина сълза! А тия глупости за държавните тайни вече са смешни...

2014.01.10 | 21:12

120317
да бе да ние Ви верваме
поп кръстю

2012.01.26 | 21:53

125176
Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зарно в затворена кутия при всяка своя изневяра. След 50 години отворили кутиите - в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата - нула. На въпроса на дядото - вярно ли е, че не е изневерявала бабата отговорила: - Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . . Затова аз питам: - От каде вземаха старата хартия за претопяване заводите за тоалетна хартия от 1959 г., та чак до сега - ами как от къде - от досието на МАКСИМ . . .

Добави коментар