Ето колко милиона ще струват подаръците и изхранването на гостите по време на европредседателството

  • 22 август 2017 09:27

  • 2879
  • 3
Ето колко милиона ще струват подаръците и изхранването на гостите  по време на европредседателството
©

Шалове за 160 000 лева ще бъдат раздадени по време на Българското европредседателство като парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета. Подаръци ще има и за мъжете. 287 000 ще струват вратовръзките, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни. Това са пари от държавния бюджет, които са отделени само за целите на европредседателството, стана ясно в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Съединението прави силата" ще бъде девизът на българското председателство на Европейския съвет. Цветовете ще бъдат синьо и жълто, а логото ще е шевица.

„Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият”, разказа в сутрешния блок на Нова телевизия  Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”.

И още нещо. Малката ракия става още по-малка. По време на официалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е обичайно – 50 мл.

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души.

„За работните обеди – НДК на последния етаж, където преди се помещаваше ресторант. Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция „Бояна” и в „София Тех Парк”. По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лева са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС”, добави Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2879 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
аз

2017.08.29 | 12:05

3
EC е много повече от ядене и пиене но само от тази страна му се представя на народа и той - гладна кокошка просо сънува. Прост народ - бедна и нещастна страна!

2017.08.22 | 20:37

2
287 000 за вратовръзки... Да се избесите с тях сини гадове.
и тези

2017.08.22 | 12:02

1
ще ни говорят ,че при социализма имало бюрокрация и разхищения.

Добави коментар

Водещи новини