Иглолистните гори в България загиват

  • 16 август 2017 11:16

  • 2319
  • 1
Иглолистните гори в България загиват
© Pixabay

Иглолистните гори в България загиват, заради нашествие от корояд. По тази причина изсъхват все повече гори в планините около София, Перник, Кюстендил и в други части на страната.

Иглолистните гори загиват с невиждани темпове, а броят на заразените от корояд дървета нараства с всеки изминал месец. Това е процес, който върви в цял свят. В цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока гъстота на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването, високи температури. Това пък вече намалява устойчивостта на дърветата, обяснява инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Пред БТВ.

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. В планините около София процесът може да промени начина, по който изглеждат планините и цялата природа. От 53 хиляди кубически метра заразена дървесина през 2012 г., само през първите 6 месеца на 2017 загиналите дървета вече се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Проблемът с короядите и масовите поражения, които правят, произхожда от това, че от едно семейство корояди създават поколение от 60 малки ларви.

Гибелта на иглолистните гори около София, Самоков Перник и Кюстендил е част от процес, започнал преди 200 години. Вместо борове, планините и дори полята били естествени букови и дъбови гори. Българите отглеждали милиони тревопасни животни и изсекли дъбовете и буковете, за да създадат пасища, но без дървета започнала ерозията. През 50-те години на XX век започва масово залесяване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2319 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.16 | 14:09

1
Сигурно некадърно се управляват.

Добави коментар

Водещи новини