Рибари от цялата страна протестираха в Бургас

  • 14 август 2017 12:20

  • 2003
  • 2
Рибари от цялата страна протестираха в Бургас
© Булфото (архив)

Близо 200 рибари, собственици на риболовни кораби и рибопреработвателни фирми протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. От бранша се обявиха срещу подготвяната от Министерството на земеделието и храните заповед за забрана на улова на бяла мида до края на годината, предаде БНР.

Разширяването на зоните по „Натура 2000“, в които ще бъде забранен риболова, както и забраната за улов на бяла мида предизвикаха най-масовия протест на рибари и риболовни сдружения. Ще внесем искане до Министерството на земеделието и храните и до комисията по земеделие в Народното събрание за промяна на Закона за рибарство и аквакултури, заяви изпълнителният директор на Асоциация „БГ ФИШ“ Йордан Господинов

Нека да има известно време забрана, обаче да бъде само в пиковите моменти на размножаването. От няколко години искаме да се изследва мидата, да се картира, да се класифицират зоните и трябва да ви кажа, че сме стигнали дотам бизнесът да извади пари и да даде за научни изследвания. Това, което ни казаха във вторник, бяхме на среща при заместник-министъра: "Каквото искате пращайте. Ние ще забраним мидата и то дългосрочно".

Подготвя се забрана за улова на бяла мида, но тя ще бъде в срок от 2 месеца, а не до края на годината, каза директорът на ИАРА Галин Николов. Поддържам рибарите. Поддържам и мнението на Министерство на земеделието, но мнението на Министерството на земеделието е забрана от два месеца, заяви Николов.

Над 450 са риболовните лодки и кораби, които извършват улов на бяла мида в Черно море.

Константин Тодоров
2003 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.11 | 11:35

2
КУР ЗА РИБАРИТЕ!

2017.10.11 | 11:35

1
Цялата страна протестира и всеки за нещо. Но мутро-синята свиня Бойко отчете напредък.

Добави коментар

Водещи новини