Мокра тениска ни спасява в жегите

  • 10 август 2017 08:30

  • 3829
  • 1
Мокра тениска ни спасява в жегите
© Pixabay

Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най вече на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от различни заболявания.

Проф. Христо Мермерски обаче е открил начин да се справим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве. За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко. Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс "Мис мокра фланелка". Това е тайната. Дори в стаята да е 40-45 градуса, ако ние сме с морка тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо, обяснява специалистът, пише в. "Телеграф".

При резките промени в температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните е хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време, казва проф. Мермерски. Той съветва следобед между 14 и 16 ч. да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мокра тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа. Хубаво е тя също да е мокра.

"Мозъкът е най-уязвим. Той използва 20% от кръвта на човешкия организъм", обяснява експертът. По думите на проф. Мермерски храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заменим с плодове и зеленчуци.

„С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечната недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура, обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт. Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб.

Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини, и такива, които не ядат този продукт. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването, казва професорът.

Последвайте канала на

Novini.bg
3829 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.10 | 18:48

1
Въстание ще ни спаси, нищо друго.

Добави коментар

Водещи новини