Уникална находка в крепостта Русокастро край Бургас (снимка)

  • 26 юли 2017 11:20

  • 5064
  • 1
Уникална находка в крепостта Русокастро край Бургас (снимка)
©

Археолози се натъкнаха на уникална находка в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопки в средновековния дворец те откриха икона от слонова кост, принадлежала на император, съобщава bTV.

"Слоновата кост е изключително ценна, много по-ценна от златото през Средновековието", разказва директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов. По думите му доставки от нея са правени само за императорите. Мястото, на което е изградена средновековната крепост Русокастро е стратегическо. Именно от там е охранявана цялата околност и българската граница с Византия. Със сложната си укрепителна система, Русокастро е била непревземаема. Така нареченият "походен олтар" с изобразена сцена на Благовещение, датира от средата на ХХ в. - още преди построяването на крепостта.В края на XIV в., когато Тракия е завладяна от османските турци, местното население напуска околността. В най-недостъпната ѝ част обаче е издигнат царски дворец. 
 
 
Снимка: Регионален исторически музей-Бургас
 
"По исторически данни със сигурност тук е пребивавал цар Иван Александър, император Андроник III Палеолог, а вероятно и цар Тодор Светослав Тертер", разказва още Николов. Цитаделата, простираща се на 52 дка, е сравнима с царските резиденции в столицата Търново. Проучването ѝ е в началото, но вече е открита първата голяма находка - изключително добре запазена икона от слонова кост. Единствената друга икона от слонова кост у нас е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5064 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.01 | 19:54

1
А бе, Нора, как от средата на XX век ???

Добави коментар

Водещи новини