Болничните намалели с 1/3 за една година

  • 13 януари 2012 16:08

  • 993
  • 2
Болничните намалели с 1/3 за една година
©

С 33,8 на сто по-малко са болничните в периода юли 2010-та - юни 2011 година, обяви социалният министър Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко по време на парламентарния контрол.

Той беше попитан от предшественика си на поста Емилия Масларова за ефекта от антикризисната мярка, която управляващите предприеха – обезщетенията през първите три дни от болничния да са за сметка на работодателя.

Младенов отбеляза, че от болничните листове – 737 000, около половината или 370 000 са такива с продължителност до три дни, по които не се изплащат обезщетения от националния осигурителен институт.

Според министъра, приетата със съгласието и на синдикатите, и на бизнеса антикризисна мярка ощетява по-малко общественото осигуряване.

„Всеки се среща с хора, голяма част от тях споделят, че вече не си вземат болничен лист, първо, защото не излизат в отпуск по болест, дори да имат температура или някакво разположение, първо, защото се страхуват в период на криза работодателят да не ги освободи и второ, защото в крайна сметка всеки в такъв период от време се притеснява от своето работно място", каза от своя страна Емилия Масларова.

Министър Младенов посочи, че когато има съмнения за злоупотреби по отношение на първите три дни болничен от страна на работодателя, хората имат възможност да се обърнат към Главната инспекция по труда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
993 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.01.13 | 16:46

2
г-н мини стър,кого заблуждавате?Я пак,болничните ли намаляха или работещите българи.
miroslav

2012.01.13 | 16:39

1
Че как няма да намалеят,като НОИ закъснява с изплащането им и хората ходят болни на работа.Не може да се разчита на НОИ изобщо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини