СФСМВР: Рисковете, които могат да породят законните протести на служителите в МВР са пренебрежимо ма

  • 07 юли 2017 12:10

  • 3286
  • 0
СФСМВР: Рисковете, които могат да породят законните протести на служителите в МВР са пренебрежимо ма
© Булфото

От СФСМВР разпространиха декларация до медиите, в която разкриват своята позиция за проведения преди ден протест пред Народното събрание.

Публикуваме деклрацията без редакторска намеса:

"В последните дни протестът на служителите в МВР предизвика множество коментари, някои от които не само противоречат на принципите на демократичната държава, но и показват сериозно непознаване (а дори и откровено непризнаване) на основните граждански права и свободи, залегнали в Конституцията на Република България.

В тази връзка УС на СФСМВР заявява, че рисковете, които могат да породят законните протести на служителите в МВР са пренебрежимо малки в сравнение с риска за националната сигурност, до който би довел отказът да се увеличат техните основни възнаграждения.

На фона на законните протести на служителите в МВР бяха отправени призиви за закриване на МВР, които са също толкова релевантни и адекватни, колкото биха били призиви от страна на протестиращите за национализиране на едрия капитал в страна с развита пазарна икономика.

Заговори се, че протестират въоръжени хора (държим да подчертаем, че има сериозна разлика между въоръжен човек и човек, който има право да носи оръжие), като не стана ясно какъв е смисълът на тези послания. Някои граждани на Република България твърдят, че протестиращите биха могли да използват оръжието, което имат право да носят и естествено възниква въпросът какво представляват тези внушения - обвинения или подстрекателство? И в двата случая има компетентни органи, които навярно е необходимо да бъдат сезирани.

Не можем да пропуснем и дежурните басни за нечия партийна намеса в протестите на служителите в МВР. Горещо препоръчваме на баснописците да направят справка дали през последните десетина години подобни протести с идентични искания не са били горещо подкрепяни и от тяхната Партия – която и да е тя. Готови сме да им помогнем с информация, включваща видеозаписи на изявления на партийни лидери от целия политически спектър.

УС на СФСМВР, освен увеличение на възнагражденията на служителите, очаква и още нещо – легална дефиниция на термина „пример за обществото“. Тази дефиниция е изключително важна и необходима, за да може от Федерацията да препоръчат на своите членове да се придържат към съответната нормативна рамка и то не само за да не бъдат служителите в МВР „резил“ за обществото, но и за да може (съгласно известни публични заявки) исканията за увеличение на възнагражденията да бъдат счетени за основателни.

Преди седмици се търсеха аргументи, част от които бяха изложени. Служителите в МВР и седемте синдикални организации в Министерството упражниха законното си право на протест и в отговор бяха направени внушения, които са изключително притеснителни. В момента, след проведен сериозен протест, подкрепен не само от синдикални и браншови, но и от граждански организации, седем синдиката стоят в готовност и чакат. Чакат нещо, което не само е регламентирано в Закона за МВР, но е и задължение на министъра на вътрешните работи – начало на официални преговори за решаване на възникналите проблеми.

Синдикатите в МВР обявиха публично своите искания и се оказа, че те са подкрепени от гражданите на Република България. Това, което трябва да направи политическото ръководство на МВР, е да спази закона и да изпълни задълженията си".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини