Родителски организации разкритикуваха проектозакона за детето

  • 12 януари 2012 14:48

  • 1025
  • 0
Родителски организации разкритикуваха проектозакона за детето
© Булфото

Настоящият текст на проектозакона за детето не е окончателен. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Атанасова. На дискусия по проекта Атанасова се опита да защити текста, който беше критикуван от неправителствени организации, правозащитници, както и от СДС в парламента. Според тях проектът отнема права от родителите в полза на държавата, създава предпоставки за злоупотреби и в същото време не гарантира достатъчна защита на децата.

Не трябва да се отхвърля целия проект заради няколко спорни текста, заяви Светлана Атанасова. По думите й, този закон ще затвори входа към иституциите за деца, ще подпомогне семействата на деца с увреждания и ще създаде нови възможности за семействата в риск.

Представителите на родителски организации обаче оспориха възможността на държавна намеса в семейните отношения дори в нормалните, здрави семейства, предаде БНР. Сред най-критикуваните текстове бяха въвеждането на задължително сексуално образование в предучилищна възраст, правото на социалните служби да контактуват с децата без знанието на техните родители и възможността за разследвания на семейства по анонимни сигнали.

Представителят на църквата отец Николай се изказа срещу цитираните текстове. Социологът Мира Радева обаче защити законопроекта с данните, че почти 40% от децата търпят насилие в дома си и трябва да бъдат защитени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини