Трайчо Трайков: Още нямаме парите за АЕЦ „Белене“

  • 12 януари 2012 08:11

  • 1547
  • 1
Трайчо Трайков: Още нямаме парите за АЕЦ „Белене“
©

Ситуацията в АЕЦ Белене е динамична. В момента единственото финансиране е предложено от руската страна, заяви в предаването Бодилник по ТВ 7 министърът на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

От една страна правим анализ как ще се развие пазара и преговаряме за акционерното участие - каква лихва и с какво разпределение на рисковете ще бъде проекта. Вече сме платили през носа си, така че ще настояваме това да бъде справедливо отчетено в капитала на дружеството. Голяма част трябва да бъде чрез заемно финансиране – 70 към 30. За да имаме 51 % трябва да сме платили 16 на сто от стойността на централата. Все още обаче нямаме парите, тъй като става въпрос за заем.

Цената няма да е ясна до момента, в който не се знае при какъв процент се вземат кредитите, уточни Трайков. С АЕЦ „Козлодуй“ ще се занимаваме дълго време. През 2017-2019 изтичат първите срокове, в които се ползват Пети и Шести блок, но ние ще ги увеличим първоначално с 10 години. Имаме възможност за три площадки, където да бъде изграден нов седми блок. Това ще бъде основният ни енергиен проект, категоричен е икономическият министър. Цената на тока от новата централа ще бъде четири пъти по-висока, предупреди отново Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

Novini.bg
1547 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ivan

2012.01.12 | 10:57

1
Най-яката online стратегическа игра в световен мащаб може да се регистрираш от тук http://www.erepublik.com/en/referrer/Bulgarian+god+of+war пожелавам ви приятна игра и добър прогрес

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини