Нено Димов и Мая Манолова се срещнаха с протестиращи срещу разкриването на кариера край село Ъглен

  • 08 юни 2017 20:17

  • 6918
  • 1
Нено Димов и Мая Манолова се срещнаха с протестиращи срещу разкриването на кариера край село Ъглен
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе ще разпореди на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Плевен да спре разглеждането на доклада по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, изготвен по инвестиционно намерение за разкриване на кариера за добив на варовици и скалнооблицовъчни материали в землището на луковитското село Ъглен, докато не завърши възложеното от "ВиК - Ловеч" АД проучване на зоните за сигурност около кастовите извори в района на кариерата.

Това съобщи Димов след среща с протестиращи срещу изграждането й жители на селото. На нея присъстваха още омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, областният управител на Ловеч Георги Терзийски и директори на институции, предаде БТА. Министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе допълни, че е поел ангажимент да се запознае с всички становища, които ще бъдат дадени от отговорните институции. "Ако има какъвто и да било риск за здравето на гражданите и за околната среда, естествено е да не бъде дадено разрешение. Ако, обаче, това не се докаже, няма да имам основателна причина да спра доклада за ОВОС", каза още Димов. До момента само от "ВиК - Ловеч" АД са изразили притеснение за въздействието върху водоизточниците, които захранват селото и затова са възложили проучване.

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на допълни, че притесненията на жителите на Ъглен и околните села за разкриването на кариерата са основателни. "Те си пазят уникално красивото село и природата около него. Имат своите аргументи, страхове и съмнения и те са напълно основателни. Недоумявам на кой може да му хрумне и защо в тази уникална красота трябва да се прави кариера", каза още Манолова.
Тя поясни, че е съгласна с мнението на хората, че в момента някой търси възможност да изкара пари от кариерата, без да се интересува какви ще са пораженията върху района. Омбудсманът добави, че тя и екипът й ще следят как съответните институции дават разрешения за кариерата и ще помогнат на инициативния комитет в селото да ги атакува по съдебен път. Протестиращите жители на Ъглен се заканиха, че ще бранят с всички сили и средства селото си, но няма да позволят край него да бъде разкрита каменна кариера.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6918 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2017.06.09 | 08:16

1
Е и какво ще стане - пак ще "духаме" супата.

Добави коментар

Водещи новини