Таксиджиите подготвят национален протест

  • 10 януари 2012 14:47

  • 1237
  • 1
Таксиджиите подготвят национален протест
© Булфото

Национален протест на таксиметровите водачи подготвят от бранша.

Това съобщи пред Радио "Фокус"-Варна Димчо Иванов, председател на таксиметров синдикат „Авто 94” във Варна. Причината за това е, че все още няма становище по исканите от таксиметровите водачи промени в Закона за автомобилните превози. Поради тази причина се подготвя национален протест и Иванов поддържа връзка с голяма част от представителите в бранша.

„Знаете, че до месец март 75% от таксиметровите водачи ще отпаднат тотално, тъй като техните автомобили навършват 10 години”, посочи синдикалистът и добави, че след това ще останат много малко таксиметрови шофьори да работят. Водачите на таксита настояват за спешна промяна в Закона за автомобилните превози, която да им даде право да карат такси поне докато колите им станат на 15 години. Ако това се случи, то ситуацията ще стане както е била едно време, а именно по 100 – 200 коли да работят в един град. „Ако ние не успеем да промени закона и не успеем да помогнем с нашия проект на таксиметровите водачи мисля, че таксиметровият превоз ще бъде тотално заличен”, категоричен бе Иванов.

Засега не се знае точната дата на протеста, но според синдикалиста той ще бъде масов, за да могат да спрат управниците гаврата с бранша. Кризата в таксиметровия бранш през 2011 година се задълбочи изключително много, каза още Димчо Иванов. От 49 850 таксиметрови водачи за цяла България сега в момента са намалели на 27 000 и продължават да намаляват. Специално за Варна от 2850 таксиметрови шофьори са намалели до около 1200, като тук също продължава тенденцията за намаление. Иванов посочи, че всички наредби и изисквания на Министерство на транспорта и „Автомобилна администрация” са направили така, че да унищожат бранша. „С всички недвусмислици и негативи в законите унищожават таксиметровия бранш”, категоричен бе синдикалистът.

Той посочи, че много голяма част от таксиметровите водачи търсят препитание за работа в чужбина, като са се насочили предимно към Австрия, Испания, Дания и Германия и се отказват от таксиметровия превоз, тъй като браншът с всеки изминал ден става все по-непривлекателен за упражняване на професията. „Заради това хората се спасяват по някакъв начин в чужбина”, категоричен бе Иванов. Той уточни, че тенденцията на емиграция се наблюдава в цялата страна, но в таксиметровия бранш се усеща най-силно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ANTIZAKONOV

2012.02.23 | 22:08

1
davayte varnenci vie ste nashata gordost ako i vie ne uspeete znachi nikoy nyama da moje A AKO VUOBSHTE NE SE ZAEMATE ZNACHI I VIE NE ISKATE

Добави коментар

Водещи новини