Фандъкова доволна, София привлича все повече туристи

  • 02 юни 2017 12:04

  • 3375
  • 4
Фандъкова доволна, София привлича все повече туристи
© novini.bg

Четиресет на сто от туристите посещават София заради културно-историческо наследство на града, съобщи днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие", който се провежда в Софийската градска художествена галерия.

Кметът на София цитира данни на Националния статистически институт, според които двойно се е увеличил броят на туристите в София през март в сравнение със същия месец на 2016 година.

Пренощувалите в хотелите през март са били над 90 хиляди души при близо 49 хиляди за същия период на 2016 година. Съответно постъпилите от тях приходи са близо 13 млн. лв. при около 8 млн. лв. за същия период на миналата година.

Столичният кмет отбеляза, че през 2016 г. София се нареди в топ 10 на градовете с най-голям ръст на броя на туристите за периода 2009-2016 г. редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това ни стимулира и ни кара да вярваме, че сме на прав път с инвестициите, които правим, коментира Фандъкова.

Тя коментира и проучване на анализаторската компания STR, в което се посочва че 12 европейски града са достигнали рекордни нива на годишен приход от стая, като София е на второ място с най-големия ръст след Лисабон.

Кметът съобщи още, че съвсем скоро ще се вземе решение дали Ларгото ще се стопанисва от Столичната община или от Министерството на културата, за да може да посрещнем подобаващо Председателството на Съвета на ЕС.

Във форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие" участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на културата Боил Банов, председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3375 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
bivsh atakist

2017.06.20 | 14:07

4
за да може да им дишат отровния въздух.

2017.06.20 | 14:07

1
От какво точно е доволна Фандъкова.От това че от ЕС ни наложиха глоба че София е най замърсеният и прашен град в Европа.От разбиващият одит на общинското дружество ЦГМ и нелицеприятните неща изнесени от Сметната палата за куп нередности включително и поскъпването на билет

2017.06.20 | 14:07

3
Смени си очилата, света не е само черен мърморко.

2017.06.20 | 14:07

2
Напротив Гроб ни го почерниха

Добави коментар

Водещи новини