Бъдете внимателни какви играчки купувате за лятото на децата

  • 01 юни 2017 14:18

  • 2236
  • 0
Бъдете внимателни какви играчки купувате за лятото на децата
© Novini.bg

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира национална кампанийна проверка „Безопасно лято 2017“. Инспекциите ще започнат с поясите за ръце и люлките тип махало, предназначени за деца под три години, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти.

Поясите за ръце са помощни средства за обучение по плуване на децата, които попадат в групата на едни от най-използваните лични предпазни средства в сезона на предстоящите летни почивки край морето или басейните. Те са предназначени да подпомагат начинаещите при плуване и движението им във водата и трябва да гарантират безопасността им. Затова е много важно при тяхната изработка да са спазени всички изисквания, защото от тях зависи животът и здравето на децата.

Люлките тип махало също са сред стоките, към които трябва да се засили вниманието на потребителите. Те са сред предпочитаните играчки от всички деца през всички сезони, но могат да причинят наранявания в резултат на падане. Затова люлките, предназначени за деца под 3 години, задължително трябва да бъдат обезопасени с предпазно приспособление (бандаж), който да задържа детето към седалката.

Потребителите могат да се запознаят по-подробно и с полезните съвети за тези продукти, които са публикувани на сайта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (www.damtn.government.bg).

Целта на проверките е превенция и постигане на по-добра информираност сред потребителите при избор на продукти предназначени за техните деца и са продължение на цялостния контрол, който агенцията упражнява. През 2016 г. са били проверени общо 10 163 играчки, като за 1604 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. В резултат са съставени 102 Акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 51 000 лв. Засиленият контрол продължава и през 2017 г., като вече са съставени 39 акта на обща стойност 19 500 лв. Сред най-честите нарушения са липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на информация за марка, модел, производител, което е важно, за да се проследи произхода на продукта.

Днес във Варна ще се проведат и открити демонстрации за безопасност на детските играчки от експерти на ДАМТН. Те ще започнат от 17:00 часа едновременно на две места в Морската градина в града (на нейния вход и до т.нар. „детски кът“), като представители на агенцията и други ангажирани институции ще демонстрират на родителите за какво трябва да внимават при избора на продукти за техните деца. Ще бъде обособена и демонстрационна зона, където малчуганите ще могат да опитат различни играчки, които предварително са проверени, че отговарят на условията за безопасност.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини