Алекси Стратиев: Не високите глоби ще гарантират дисциплината на пътя

  • 30 май 2017 09:39

  • 1454
  • 0
Алекси Стратиев: Не високите глоби ще гарантират дисциплината на пътя
© novini.bg

"В България липсва мрежа от камери за контрол, която би могла да бъде изградена, ако парите от глобите на засечените с камери водачи се вложат в изграждането на подобна контролна система", каза в коментар за "Преди всички"по БНР Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ. По думите му, това може да стане много бързо и без да се ощетява бюджетът: „Тоест нарушителите ще работят за изграждането на тази система“.

„Би трябвало законът да бъде много ясен, така че който е да е участник в движението – пешеходец, велосипедист, автомобилист да прочете какви са правилата, какви са наказанията и че ще трябва да ги изтърпи“, изтъкна Алекси Стратиев.

За обединяването на контролните функции на отделните органи той отбеляза, че това е перспектива, която не се налага да се случи сега и веднага. Това може да се случи с новия закон, който да обедини тези функции, защото в това има логика, допълни експертът, според когото може да се почерпи европейски опит от страни, които са водещи в пътната безопасност.

За предупредителните табели за наличие на камери, Стратиев отбеляза, че отдавна е "за" премахването им, тъй като те обезсмислят контрола, защото нарушителите биват предупредени, че в определен участък не бива да нарушават правилата: „А когато няма табела, знае, че спокойно може да нарушава правилата за движение. Онези, които нарушават, вече ще трябва да започнат да се съобразяват, че няма да ги предупреждават за контрола. Подсещането ще бъде с глобите, които ще им бъдат наложени, ако са нарушили скоростта. Всъщност, с премахването на тези табели ефективността от контрола ще бъде много по-голяма“.
Глобите и в момента са доста високи и не високите глоби, а всеобхватен контрол ще гарантира дисциплината, обобщи Стратиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини