Професията, за която се знае малко, но си заслужава много

  • 17 май 2017 12:37

  • 3625
  • 0
Професията, за която се знае малко, но си заслужава много
©

Нова и не толкова позната, но набираща сериозна скорост професия.

Това са думите, които човек чува при първия досег с работата на автора на техическа документация (Technical writer). И ако сте склонни веднага да лепнете етикета „скучно“, то може би е добре да не прибързвате. Любопитство, интерес към новите технологии, езикова култура, внимание към детайла в необятния свят на IT индустрията – това са само част от качествата, които практикуващите професията хора трябва да притежават.

И ако доскоро нямаше леснодостъпен начин да разберете в какво се състои ежедневната дейност на автора на техническа документация, то вече има решение и за това. Инициативата е tekom България Roadshow 2017 и обхваща градовете Пловдив, Враца, Велико Търново, Благоевград, Варна, Бургас, Шумен и Русе.

Две от събитията вече се проведоха, но предстоят още шест, а участие в тях взимат специалисти в областта на техническата комуникация от водещи компании, сред които VMware, Progress и Fredhopper. Именно те разказат от първо лице за предизвикателствата в професията, но и за удовлетворението от добре свършената работа.

Що е то минималистичното писане?“ и „Как да влезем в кожата на автора на техническа документация за един ден?“ са въпроси, които намират своите отговори на тези любопитни срещи. На 8 април домакин на първото събитие от серията tekom България Roadshow 2017 бе Пловдив, а на 28 април във Враца се състоя и второто. Интерес не липсваше, като сред присъстващите имаше хора от различни сфери и такива, които тепърва ще търсят своя професионален път.

Сред участниците в Пловдив бе 18-годишната Демира Димитрова, която проявява интерес към технологиите и програмирането, а бъдещите ѝ планова са да продължи образованието си в тази сфера. „Харесва ми да научавам и да опитвам нови неща. Заради това реших да дойда на събитието. От тази среща разбрах какво всъщност представлява професията, защото преди това нямах точна представа. В бъдеще смятам да потърся работа като technical writer”, споделя тя.

Следващата спирка на Roadshow-то e във Велико Търново, а действието ще се развива на 27 май (събота) в сградата на компанията Полигон Тийм (ул. „Магистрална“ 3) от 14:00 часа. Единственото необходимо условие е предварителната регистрация, която може да направите тук. Главните роли там ще бъдат поверени на Десислава Михайлова (Technical writer, Progress) и Ива Коевска (Senior Technical writer, Fredhopper), като на място всеки ще може да се включи в практическите занимания, подготвени от презентаторите.

Обиколката продължава, присъедини се и ти!

Последвайте канала на

Novini.bg
3625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини