Турция: Шкембе чорбата е наша, а не на България

  • 07 януари 2012 16:24

  • 24964
  • 102
Турция: Шкембе чорбата е наша, а не на България
©

Статия във в. "24 часа", в която авторът предлага българите да патентоват като български патент в ЕС шкембето, пачата, суджука и ракията, предизвика реакции в Турция.

Назъм Йигит, председател на сдружението на ресторантьорите и кебапчиите в град Сивас, казва, че шкембе чорбата принадлежи на турската кухня и че турците няма да разрешат да бъде присвоено от други.

Като подчертава, че същите проблеми Турция е имала и с Гърция по отношение на баклавата, която е била патентована като гръцки сладкиш, турският представител казва още: "целият свят знае, че шкембе чорбата, суджукът и пачата са турски вкусотии и не можем да си обясним защо българите искат да си ги присвоят. Ние ще продължим да отстояваме, че те принадлежат на турската кухня. Ако се наложи, ще организираме протести".

Последвайте канала на

БТА
24964 102

Свързани новини

Коментари 102

Добави коментар
BG patriot

2012.02.03 | 21:08

96
Добрия турчин е мъртвия турчин. Затова биите ги тормозете ги ебете мазните туркини в дебелите газове да им умират путките от яд и обичайте майка Бъмгария.
Кк

2024.01.31 | 18:19

102
Расисти долни виеза българи ли се мислите
kenan

2012.02.03 | 21:08

95
edin obit turcin e ravno na 100 jivi turcena spukanava vi rabotata
mitko

2012.02.03 | 21:10

101
az poznavam i balgari koito si podmivst gaza sled kato hodqt po nujda
kiro

2012.01.08 | 19:08

17
ко общо има хигиената с ибрика бе кенеф
zig

2012.02.03 | 21:10

99
Да ядат свински лайна

2012.02.03 | 21:10

100
само така,свински лайна.на рязаците парче сланина
пепе

2012.02.03 | 21:10

98
като е тяхна ,да си я ядат
777

2012.02.03 | 21:08

97
от къде знаеш че има сирене да ни си я лапал или женати ти каза как го поема фес такъв не обиждай на гяур
Иванов

2012.02.03 | 21:08

93
И за баклавата не са прави рязанките,тя е Арменски сладкиш.
kenan

2012.02.03 | 21:08

94
tezi divi planinski armensi apsulutno nymat nisto i tesa kito bilgarite sa divi i bes covecni
кенан

2012.02.03 | 21:07

92
вие апсюлютно нямате нищо диво мръсно крадливо племе вие безсрамно се опитвате да пресвовяте чужди кулинарни ястия и чужди култури гадни орки ракията юорта луканката шкенбе чорбата кебапа баклавата пачата със агнешко и още много други са турски ястия и без обиди погледнети себеси колко не хигенично живиете дори прасетата са по достойни от вас
мария

2012.01.11 | 16:43

71
майка ти курвенска дето те е родила
KKK

2012.01.10 | 14:12

67
циганин ракията е българка не турска вие вашето племе е крадливо шкембето също е българско абе чалми защо ядете свинко и пиете алкохол нали сте мюсулмани после алха ще ви ебе но на вас ще ви харесва.абе турска сган вие меришете на лайна много сте мръсни вземете си един душ и се обръснете абе вие сте полу човеци от азия смърт на турция и турците
шкембето

2012.02.03 | 06:07

91
Думата " ракия" идва от арабската дума " арак". Чорбата (дума с доказан тюркски, което не е еднозначно с " турски" произход) се приготвя с яоурт=йогурт, т.е. пресечено прясно мляко. Факт е обаче, че както дестилатът, така и йогуртът са известни и са описани още в древна Манджурия (днешен североизточен Китай) и са били познати и на Монголите от ранното средновековие. Корените на манджите ни се крият много по-надалеч на изток и много преди да е имало София или в Истанбул. Така че що за тъпи спорове? Нека все пак не пренебрегваме факта, че хан Крум изкоренява лозята, виждайки във виното голямо зло за населението, но никъде не се споменава за дестилат, ракия, водка, коняк и т.н. Тези богоугодни напитки влизат доста по-късно в " менюто" на балканските народи. Познанието за приготовлението им най-вероятно е пренесено от турците на Балканите, но не е сериозно също да се приема, че са турски открития.

2012.01.29 | 06:42

90
Много се съмнявам да е тяхна, а не арабска, както и много други неща. Колкото и Ая София е тяхна.
kenan

2012.01.10 | 14:13

69
света софия е нито гръкса нито е турска тя е синвол на света пазена от турската нация
Аман от турски гьонсуратлък

2012.01.10 | 00:30

65
Аман от турски гьонсуратлък!!! Да си тъп е простимо, но да си тъп и да държиш всички да те разберат като такъв е комично. Пача се прави от СВИНСКИ крака. Е как решиха амуджите, че могат да готвят това, забранено от корана нещо?!?! И да го ядат на всичкото отгоре! Ами за суджука какво да кажем, като той просто не може да изсъхне в техния топъл климат?!?! Аман от анадолските им ишарети.

2012.01.29 | 06:39

89
Пача,чорба,суджук,шкембе са турски думи,много се лъжеш,че пача се прави само от свинско,или пък суджук се прави само от свинско и телешко.И мусаката е българска сигурно.Свинското е най - нездравословно.Яжте свинско и се смейте на турците,че не го ядат,избършете си задниците,и се смейте на турците,че се подмиват.http://www.youtube.com/watch?v=ydz9XCam-ME

2012.01.08 | 18:33

15
Наистина си комично тъп,ти си доказателство на писанията си.Къде видя топъл климат в Турция,ХА - ХА - ХА

Добави коментар

Водещи новини