България и Тунис подписаха важна спогодба

  • 04 май 2017 15:05

  • 1993
  • 0
България и Тунис подписаха важна спогодба
© Getty Images (Архив)

Националният осигурителен институт информира, че от 1 май 2017 г. влиза в сила Спогодба за социална сигурност между Република България и Тунизийската република.

Спогодбата се основава на принципите на еднакво третиране на гражданите от двете държави в областта на социалната сигурност и дефинира задължението за приложимост в тази сфера само на едно от двете законодателства. В нея е установено правилото за сумиране на осигурителни периоди за преценяване право на пенсия, както и възможността за износ на парични обезщетенията.
В материалния обхват на документа от българска страна са включени пенсиите за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и старост и наследствените пенсии от посочените видове.

Спогодбата предвижда възможност обезщетения, определени преди влизането й в сила, да бъдат преизчислени със заявление, ако промяната се дължи единствено на нейните разпоредби и при условие, че заявлението е подадено в 2-годишен срок от датата на влизането й в сила. Ако преизчислението на обезщетението от една от договарящите се страни води до липса на право на обезщетение или до право на обезщетение с по-малък размер в сравнение с изплащаната до тази дата сума, продължава да се изплаща предишният размер на обезщетението.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини