Хакери точат данни от името на НАП

  • 02 май 2017 07:52

  • 3657
  • 1
Хакери точат данни от името на НАП
© Novini.bg

Международни хакери точат данни от името на Националната агенция по приходите. Измамниците изпращат електронни писма с прикачен файл до потребители в интернет. В обяснението към файла се казва, че в него има информация за промени в реда на подаването на данъчните декларации и плащането на задълженията от страна на физическите граждани, пише "Монитор".

„НАП напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000. Внимание! Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл”, се казва в обяснението към прикачения файл.

Самият файл е с големина 1,37 КВ, което означава, че в него трудно може да има някакъв текст, по-голям от едно изречение. Това, което веднага издава, че става въпрос за измама обаче е адресът, от който е изпратено писмото. Той е t.okuno@ever-world.co.jp и от него веднага става ясно, че подателят идва от Япония. Или, че последния сървър, през който е преминало писмото е японски. Което веднага обяснява, че писмото няма как да бъде изпратено от българска държавна институция като НАП.

Това не е първият подобен случай, в който световни хакери използват Националната агенция по приходите за мошеническа дейност. Още през 2014 г. у нас се появиха първите сигнали за подобни писма, в който в прикачения файл се иска информация за банкови сметки на грагданите или пък има заложен капан, вирус, който се активира при отваряне на писмата. И през 2014 и след това през есента на 2016 г. от НАП заявиха, че не са изпращали на клиентите си подобни уведомителни писма и обясниха, че става въпрос за измамници, използващи името на институцията за злонамерени цели. За каквото вероятно става въпрос и сега, при поредния подобен случай.

Последвайте канала на

Novini.bg
3657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.02 | 09:28

1
да крадеш от крадеца

Добави коментар

Водещи новини