Експерт: Неубедително е Хизбула да извърши атентат у нас

  • 06 януари 2012 10:07

  • 784
  • 1
Експерт: Неубедително е Хизбула да извърши атентат у нас
©

Определям тази информация като плява, в нея няма нищо вярно.  Тези, които познават идеологията и политиката на Хизбула биха приели с голяма доза недоверие съобщението на израелски медии за заплаха от атентат в България, заяви в "Преди всички" по БНР експертът по сигурност и борба с тероризма Славчо Велков.

Хизбула е една от водещите политически партии в Ливан. От един момента тя се въздържа от извършването на терористични актове. Още по-неубедително е това, че атентатът щял да бъде извършен по израелски туристи в България. Ако се случва нещо подобно, то няма да бъде тук и по израелски туристи - организацията няма такава практика. България не се счита враждебна на Близкия Изток, особено на Ливан, а и на Хизбула. В България има немалка арабска общност, тук са завършили хиляди ливански студенти, някои от тях са и в структурите на Хизбула. Вероятно се касае за информация, споделена между транспортните министерства. Българската държава официално се разграничи, категорично заявявайки, че няма информация за подготвяни терористични актове на територията на България.

На същото мнение за достоверността на информацията е Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Той също акцентира на водещото място на Хизбула в Ливан и на почерка й, който не съвпада с подобни предположения. Според Абуаси, целта на авторите на подобни съобщения е създаване на напрежение, както и уронване на имиджа на арабската общност.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kayozerosky

2012.01.07 | 15:26

1
ТАКА ЛИ А ЗАЩО КАТО СТЕ ТОЛКОВА ВЕЛИКИ ИЗРАЕЛЦИТЕ ИСКАТ ЗАСИЛЕНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЗА ТЕХНИТЕ ТУРИСТИ И ТЕХНИ АГЕНТИ ГИ ПОСРЕЩАТ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ КВО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ХОРАТА СА МАЛОУМНИ ГОВЕДА И НЕМОГАТ ДА СЕ ДОСЕТЯТ ЧЕ НЕЩО НЕ НАРЕД ИЛИ ОТВЛИЧАТЕ ВНИМАНИЕТО НА НАРОДА

Добави коментар

Водещи новини