Изловиха 35 души без трудови договори да работят по строежите в София

  • 11 април 2017 15:56

  • 1499
  • 2
Изловиха 35 души без трудови договори да работят по строежите в София
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Случаи на полагане на труд без регистриран в НАП писмен трудов договор установяват все по-често инспекторите по труда в строителството от началото на годината, съобщават от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Само за първата седмица на април са установени 35 лица работещи без трудови договори на строителни обекти в София при 22 извършени проверки. От средата на февруари, когато започнаха по-активни строителни работи, до края на март констатираните случаи на работа без трудов договор в цялата страна са 100.

Работниците трябва да знаят, че когато работят без договор, както и когато се съгласяват да договарят само част от възнагражденията си писмено, а останалата част получават "в плик", те губят социални и осигурителни права. При прекратяване на трудовото правоотношение нямат право на обезщетение за безработица. Не са застраховани срещу риска трудова злополука и при инцидент не могат да получат обезщетение от застраховател. А пренебрегването на правилата за безопасност от тяхна страна е предпоставка за тежки трудови инциденти.

През първото тримесечие на годината в сектор "Строителство" контролните органи на Инспекцията са извършили общо 1000 проверки в цялата страна. Общият брой констатирани нарушения са 4930, от които близо 70 на сто - 3420, са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа. Нарушенията по трудови правоотношения са 1495.

Във всеки случай контролните органи на ИА ГИТ са предприели принудителни административни мерки за отстраняване на нарушенията, а в някои случаи са потърсили и административнонаказателна отговорност на работодателите. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лева. Съставените актове за установяване на административно нарушение в строителството са 370 за първото тримесечие на 2017 година.

Проблем в сектора продължава да бъде неефективното обезопасяване или липсата на такова на обектите, както и на скелетата, на които се работи - нарушение, пряко застрашаващо живота и здравето на строителите. Не се обезопасяват конструктивните отвори в сградите - асансьорни шахти, прозорци, стълбища и т. н.

Другите чести нарушения в строителството са липсата на взаимна договорка за осигуряване на безопасност и здраве при работа между всички работодатели на една площадка, както и неинформирането на работещите за рисковете и мерките за минимизирането им. Често не се извършват инструктажи.

По отношение на трудовите правоотношения, освен по законосъобразността на тяхното възникване, често се установяват нарушения и свързани с работното време и почивките. Не се осигурява например задължителната междуседмична почивка, но нерядко това става със съгласието на работещите, които са от провинцията и предпочитат да работят по-дълъг период без почивка, за да получат по-дълга такава на по-късен етап.

ИА ГИТ напомня, че преумората е една от честите причини за трудовия травматизъм. След отчетения ръст на жилищно строителство и активните дейности по санирането, друга честа причина за тежките трудови злополуки е падането от високо или удар с тежък предмет. Фаталните последици и в двата случая биха могли да бъдат предотвратени, ако се осигуряват и използват личните предпазни средства - каски, колани и т. н., както и ако се обезопасяват строителните обекти според добрите практики. Все по-рядко се установяват работодатели, които не са осигурили лични предпазни средства. Често обаче те не се използват от работниците на строежите. В тези случаи има предвидена санкция и за самия работник, но основната отговорност е на работодателя, на когото законът е вменил да осигури такъв контрол, който да гарантиран използването им.

Засиленият контрол на строителните обекти ще продължи до края на активния строителен сезон.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1499 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СИВ СЕКТОР

2017.04.11 | 20:55

2
Шефовете им какви данъци плащат на държавата ?

2017.04.11 | 20:50

1
Да глобят шефовете им,работниците не са виновни.

Добави коментар

Водещи новини