Меркел иска да продаде на Борисов изтребители

  • 04 януари 2012 06:40

  • 2609
  • 0
Меркел иска да продаде на Борисов изтребители
©

Атрактивна оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер" се очаква да получи премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на посещението си в Германия в края на месеца, съобщава "Стандарт".

Министър-председателят ще започне годината с визита в Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. По време на срещата на "четири очи" ще бъдат обсъдени всички двустранни въпроси. Именно тогава ще станат ясни детайли от германското предложение за изтребителите. По неофициална информация офертата включвала и безплатно обучение на българските пилоти.

От българска страна пък ще бъде поставен въпросът за мотрисите за БДЖ. По признание на самия премиер "най-неприятният за България въпрос ще са 300 млн. лв., които дължим на "Сименс" за тях.

Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер". Това е един от най-модерните бойни самолети в света. Неговите възможности бяха демонстрирани по време на авиошоуто през септември край Пловдив. Българското военното министерство поиска през февруари м. г. оферта от всички производители за доставка на 8 изтребителя. От консорциума EADS, който произвежда "Юрофайтер", предложиха да ни продадат нови изтребители по 80 млн. евро за бройка. По-късно в надпреварата се включи друг производител на модерния европейския изтребител - Италия, която предложи втора употреба самолети от по 35 млн. евро.

Не е изключено германската оферта да е подобрен вариант на тази на EADS. В интервю за в. "Българска армия" военният министър Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март заяви, че през февруари се очакват да бъдат получени подобрени оферти от някои от производителите. Но не се ангажира кога ще тръгне конкурсът. По думите му засега той се отлага за 2013 г. Още преди да се заговори за отлагане на конкурса, стана ясно, че покупката на изтребители в крайна сметка ще е политическо решение. Скъпият разход за изтребители се налага, защото през 2015 г. изтича летателният ресурс на наличните МиГ-29.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини