Експерт: Психотестовете за полицаи трябва да са поне през 3 години

  • 10 март 2017 19:33

  • 2532
  • 1
Експерт: Психотестовете за полицаи трябва да са поне през 3 години
© Булфото

Бившият директор на Института по психология Бойко Ганчевски при днешният случай на самоубийство в КАТ, става въпрос за така нареченото копирано поведение. „Вижда проблема в колегата, който се е самоубил, и той не търси решение за собствените си проблеми, познава този проблем и се самоубива”, обясни Ганчевски пред БТВ.

След тоази случай отново се поставя въпросът защо няма изискване за контролни психотестове на служителите на реда. Това се прави еднократно, което е огромен пропуск, категорични са психолози.

37-годишният служител на „Пътна полиция” слага край на живота си на четвъртия етаж на административната сграда. Със служебния пистолет. Издъхва на път за болницата. Нямал служебни проблеми, бил изряден. Семеен е. Никой от колегите му не е забелязал странности в поведението. Това е втори подобен случай само за няколко дни. В Казанлък служител на реда разстреля любимата си, след което сложи край на живота си на улицата - отново със служебния пистолет и отново по лични мотиви.

Преди години заради копирано поведение следва вълна от самоубийства в дирекцията на полицията в Плевен, спомня си Ганчевски. Правят изследване и очертават два мотива за суицидното поведение. „Битови мотиви - не се прибира, няма средства, стига се до разводи и изневери, и вторият проблем е самата ситуация в полицейското управление и авторитарното отношение на ръководния състав към тези служители”, посочи Ганчевски.

Въпреки спецификата на работата на полицаите контролни тестове на психическата им годност не се правят. Няма такова изискване, извършва се еднократно - при влизане в системата и зачисляването на пистолет. „Ако това не става през няколко години, защото човек се изменя, даже и отключване на определени психиатрични елементи, то тогава това лице може да стигне до суициден опит”, отбеляза Ганчевски.

Според психолога психотестовете трябва да бъдат поне през три години. В много европейски държави има закон, който задължава през три години да се проверява психическата годност на служителите на реда. Способността им за действия в екстремни ситуации, преодоляване им и пригодността на полицаите да носят огнестрелно оръжие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.03.20 | 18:42

1
Всеки ден да бъдат на психотестове полицаите, няма да има ефект като не получават нормално трудово възнаграждение. 11.3.2017г.

Добави коментар

Водещи новини