7000 македонци взеха българско гражданство за месец

  • 30 декември 2011 13:01

  • 1698
  • 0
7000 македонци взеха българско гражданство за месец
©

Само за един месец седем хиляди македонски граждани са получили български паспорти. Това пише македонският вестник "Вечер", цитиран от БТА. Вестникът се позовава на информация на Turkish Weekly, според който македонците с български паспорти са 42 372. Това е 2,1 процента от населението на Македония.

Засиленият интерес към българското гражданство най-вероятно се дължи на отварянето на пазара на труда на ЕС за българи и румънци. Вчера Италия стана 17-та държава членка, която прекрати ограничителните мерки за българи и румънци до пазара си на труда в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на съюза. Едновременно с това обаче някои европейски страни дадоха заявка, че искат да удължат временната забрана до техните трудови пазари с още две години. Сред тях са Великобритания, Ирландия, Франция, Холандия, Германия, Люксембург и Белгия.

В. "Вечер" обръща внимание и на пазара за фалшиви дипломи в Македония. По информация на медиата, въпреки прекъсването на няколко канала за контрабанда на дипломи, бизнесът се разраства с всяка година. Разследвания са показали, че най-често фалшивите дипломи идват от България или Албания. Двете страни имат двустранни споразумения с Македония за признаване на дипломите. Освен това според в. "Вечер" посредниците за връзка с университетите са евтини, а дипломите се сканират лесно.

Според жител на Тетово, цитиран от вестника, процедурата по издаване на фалшива диплома продължава около 15 дни и струва 10 хиляди евро.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини