Намалиха местните данъци и такси в Смолян

  • 30 декември 2011 12:55

  • 1418
  • 0
Намалиха местните данъци и такси в Смолян
©

ПП ГЕРБ и кметът на Смолян Николай Мелемов изпълниха предизборното си обещание и намалиха местните данъци и такси в общината. Това стана на последното годишно заседание на Общинския съвет в Смолян, съобщиха от ГЕРБ.

Такса смет вече ще се изчислява върху данъчната оценка на имота, а не както бе досега - върху стойността на придобиването. С половин промил от 3 на 2.5 промила падна такса смет за жилища на физически и юридически лица в община Смолян, намалението на налога е 17%. Тези, които не използват през цялата година имота си могат да подадат декларация до 20 януари и такса смет ще им бъде намалена с 60%. Ако проверка обаче докаже, че жилището се използва, съществува санкция от двоен налог. За курорта Пампорово такса смет е 3,5 промила, а за курортните ядра “Смолянски езера”, “Райковски ливади”, тя е 3 промила.

Данък сгради също намалява, като за Смолян и околните села от 2 промила пада на 1.7 промила за физически, и от 2 на 1.9 промила за юридически лица. За сградите на Пампорово данъкът се увеличава с половин промил, като от 2 става 2,5 промила.

Намаление има и върху данъка за моторните превозни средства. Облекчението в тези налози е от 15 до 40 на сто, в зависимост от мощността на превозното средство. За най-масовите автомобили в общината, от 74 до 110 киловата, налозите от 2 лв. стават 1.20 лв.
Туристическият данък също се намалява. В Пампорово от 60 ст. той става 50 ст., в Смолян от 50 ст. пада на 40 ст., а в селата от 30 ст. става 20 ст.

Таксата за разрешително на таксиметровите превози поевтинява от 100 на 80 лв. С тези намаления местната управа цели да подпомогне смолянчани в периода на криза и да повиши събираемостта в местната хазна.

На провелото се заседание общинските съветници приеха числеността и новата структура на общинската администрация. От 1 януари 2012 година се съкращават 28 щата. Повечето от тях са незаети бройки и пенсионери. В новата структура на община Смолян, както вече стана ясно, остават Фолклорен ансамбъл „Родопа” и Духовият оркестър. Това се случи след намесата на кмета Николай Мелемов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини