Редица общини може да променят местните данъци и такси

  • 29 декември 2011 09:00

  • 1113
  • 0
Редица общини може да променят местните данъци и такси
©

В края на годината редица общини ще разгледат евентуална промяна на местни данъци и такси.

В Смолян ще бъде обсъдeно предложение за намаляване на част от тях. Ако промените бъдат приети, през 2012 г. жителите на областния град ще плащат около 15% по-нисък данък "сгради" за разлика от данъците в Пампорово. Заложено е и намаляване на данъчните задължения върху превозните средства.

По-висока такса смет ще плащат жителите на община Разград, предаде БНР. В областния град налогът за жилищните имоти е увеличен от 2 на 2,7 промила върху данъчната оценка, а в селата - между 2,5 и 6 промила. Общинската управа обоснова увеличението с промени в законодателството, с които ежегодно ще се увеличава размерът на средствата, които общините трябва да внасят във фонд, предназначен да обезпечи следекспоатационните дейности на закритите депа за битови отпадъци. За бизнеса са предвидени облекчения от такса „смет”, която остава 6.5 промила, ако инвестират в енергийна ефективност на сградния фонд.

Във Варна местните данъци и общинските такси няма да бъдат променени през 2012 г., увериха от общинска администрация.

В община Троян собствениците на автомобили ще плащат по-нисък данък от догодина. Според кмета Донка Михайлова, в общинската хазна ще влязат със 60 000 лева по-малко, но те ще бъдат компенсирани от по-добра събираемост, тъй като досега местните често са регистрирали автомобилите си в други градове, където е по-евтино.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини