Неправителствени организации: Решението за бежанците в Елин Пелин е чист политически популизъм

  • 16 февруари 2017 14:01

  • 6394
  • 4
Неправителствени организации: Решението за бежанците в Елин Пелин е чист политически популизъм
© Булфото

Недопустимо е темата за бежанците да се използва за политически интереси, посочи на пресконференция Мохамед Али Ез от Организацията за защита на сирийските бежанци, на пресконференция във връзка със случая в Елин Пелин със сирийското семейство с хуманитарен статут.

Мохамед Али Ез апелира всички институции да следят случая и да възпират езика на омразата, защото някои политически сили в България използват темата за бежанците за свои цели. Според него с действията си кметът на Елин Пелин показва дискриминация, използва език на омраза и трябва да бъде наказан. Той допълни, че сирийското семейство живее и спазва всички закони в България и трябва да бъдат регистрирани, както става с други бежанци в други общини.

Сирийските бежанци не са опасни, каза още Мохамед Али Ез и посочи, че никой не бяга от добро. Той призова да се прави разлика между хората, които бягат от война и икономическите мигранти.

Акрам Наюф от Асоциация "Свободна Сирия" апелира президентът, служебният премиер, омбудсманът, главният прокурор, областният управител, да вземат отношение за решаване на проблема на сирийското семейство, както и да бъдат наказани нарушителите на закона.

По думите на Наюф решението на кмета на Елин Пелин да не бъдат регистрирани чужди граждани, получили хуманитарен статут, е опасен и безпрецедентен случай, то е незаконосъобразно и е престъпление. Решението е ярък израз на ксенофобия и дискриминация и представлява чист политически популизъм, шовинизъм и расизъм, каза Наюф. Той коментира още, че кметът на Елин Пелин подбужда към етническо и религиозно напрежение и настройва хората едни срещу други. Българският народ е толеранатен, гостоприемен и състрадателен. Една шепа хора радикалисти в никакъв случай не представляват този достоен народ, посочи още Акрам Наюф и апелира българите "да не се поддават на натиска на шепа хора и на евтини провокации".

Анна Андреева, която е бивш служител в Държавната агенция за бежанците и работи с бежанци от 1993 г., а в момента - с двете неправителствени организации на сирийски бежанци у нас, посочи, че бежанците имат права и като държава, ако уважаваме себе си, трябва да уважаваме и техните права, защото днес ще бъдат нарушени правата на чужденците, утре и нашите.

Тя отбеляза, че всеки един случай трябва да се разглежда. Андреева изрази учудване защо още никой не е сезирал институциите по текста от Наказателния кодекс срещу подтикването към расова омраза и език на омразата, който води и до други действия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6394 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
мъхъммм

2017.02.25 | 22:15

4
Орбан, ОРбан, ОРБан, ОРБАн, ОРБАН, ОРБАН, ОРБАН...
хъм

2017.02.19 | 01:43

3
Тръмп, ТРъмп, ТРЪмп, ТРЪМп, ТРЪМП, ТРЪМП, ТРЪМП!!!!!
няма име

2017.02.17 | 04:06

2
НПОтата на сапун!
Ххх

2017.02.17 | 04:05

1
Те циганите да си оправят първо... Те за сирийците се хванало

Добави коментар

Водещи новини