Книга представя "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски"

  • 16 февруари 2017 12:20

  • 145
  • 1
Книга представя "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски"
© Булфото

Книга показва "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски". Авторът й Николай Иванов представи изданието и документална изложба към нея на пресконференция днес.

Иванов е анализирал различни документи в продължение на 30 години, които според него хвърлят светлина къде са открити гробът на Левски и черепът на Бенковски през 1937 г. По думите му се намира на ул. "Дамян Груев" в столицата, около сградата на Министерството на земеделието и храните. Според автора, ако мястото се разкопае, е възможно в пръстта да бъдат намерени дребни костици, които да се изследват и да се докаже дали са на Апостола.

Николай Илиев заяви, че в изложбата показва фотография на човека, който последен се е докоснал до костите на Апостола и подписа му върху документа, срещу който ги е получил за идентификация. Показан е гробът на Левски до Министерството на земеделието в точното му заснемане на картографски план в мащаб 1:250 през 1894 г. Приложена е акварелна картина на изоставения му гроб от 1909 г., преди върху него да бъде положен паваж, и други неизвестни досега факти, разказа авторът.

Николай Иванов е роден във Велико Търново. Завършил е Великотърновския университет. Автор е на книгите "Георги Измирлиев", "Литургия за непокорните", "Георги Обретенов", "Апостолски времена" и др., припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бачо Киро

2017.02.17 | 13:57

1
Народ,който не знае гробовете на нито един свой владетел и на главните си апостоли за освобождението си как ви се струва?Бай Ганьо дава отговор прочетете го.

Добави коментар

Водещи новини