Сакскобургготски лансира идеята за гласуване по пощата

  • 15 февруари 2017 09:30

  • 4179
  • 5
Сакскобургготски лансира идеята за гласуване по пощата
© Булфото (Архив)

Редно е държавата да положи усилия да улесни вота на своите граждани по света и да гарантира неговата сигурност. Това се казва в позиция на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица.

"Промените в изборното законодателство е тема, която се появява периодично в повечето демократични страни. Достатъчно е да възникне някакъв проблем в изборния процес или изборните резултати на някоя политическа сила да се разминава с нейните очаквания, както и други обективни несъвършенства на системата, за да се „възпламени” дебата около изборните правила", коментира той.

Според Сакскобургготски дебатът за реформи в изборното законодателство е винаги полезен и съвсем не отслабва демокрацията.

"Правото на глас е не само основно право, гарантирано от Конституцията, но и граждански морален дълг, чрез който всеки един от нас допринася за доброто функциониране на демократичната система. Институциите и държавната власт имат задължението, от своя страна, да осигурят възможност на хората да изразят своята изборна воля и да посочат своите избраници в управлението. Нещо повече държавата е длъжна да премахва пречките пред гражданите да упражнят правото си на глас", смята още бившият премиер на България.

Сакскобургготски напомня, че в много европейски страни е въведено гласуването по пощата, и макар че също има някои недостатъци, е една доста по-удобна за гражданите в чужбина форма да участват в изборния процес.

"Абсолютно непрактично и излишно е, лично на мен ми изглежда, например превозът на апаратите за машинно гласуване по цял свят, каквото престои на сегашните парламентарни избори. В името на това да улесним правото на българските граждани по света, а и да спестим държавни средства и енергия на администрацията ни, си заслужава да изучим опита на други страни като например Испания, която със сигурност има много повече свои граждани извън територията си, и която въпреки някои дребни проблеми в системата, успешно прилага вота по пощата в чужбина", подчертава той.

И добавя: Крайно време е да помисли и да видим варианти за гарантиране сигурността на така подадения вот.

"Доводът, че се „страхуваме” от вота по пощата, заради хипотетичната възможност за подмяната му, не е достатъчен, за да се откажем от него завинаги. Разбира се, че също толкова важно, като осигуряване достъпа за гласуване и е и гарантиране автентичността на този вот, но и сега отчитаме доста пропуски в този смисъл. У нас има достатъчно добри специалисти, които на базата и на опита на други европейски страни, биха могли да разработят една достатъчно надеждна система. Редно е държавата да положи усилия да улесни вота на своите граждани по света и да гарантира неговата сигурност. Зная, че сега вече сме на прага на изборите, които най-вероятно отново ще минат под знака на формиране на опашки и недостиг на секции в чужбина, и не е реалистично да се правят промени, но нека около другите дебати в тези предизборни дни се замислим за бъдещото и не протакаме въвеждането на по-модерни методи на гласуване. Нашите сънародници по света го заслужават", смята още Сакскобургготски.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4179 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.03.06 | 01:28

5
Тоя серсемин го е страх и да излезе да гласува че ще го замерят хората с камъни.
ЦАРЯ Е ГОЛ

2017.03.06 | 01:28

4
И ПО ..ПОЩАТА..ЗА 800 ДНИ ..ПАК ЩЕ ВИ ОПРАВЯ..САМО ,ЧЕ МИ СВЪРШИ ГОРАТА ..ПРОДАДОХ Е НА ГЪРЦИТЕ ..

2017.03.06 | 01:28

3
и този изпълзя

2017.03.06 | 01:28

2
този още ли е жив, та чак и акъл дава?
може,

2017.03.05 | 22:10

1
и с пощенски гълъб. Вервайте ми.

Добави коментар

Водещи новини