Рапани валят от небето над Златните

  • 08 февруари 2017 07:52

  • 33340
  • 0
Рапани валят от небето над Златните
© Булфото (архив)

Алеите в курорта „Златни пясъци“ са покрити с безброй натрошени черупки от рапани, алармираха варненци, които работят в комплекса или са били на разходка в курорта миналия слънчев уикенд.

„Рапаните валят буквално от небето и много се притесних някой да не падне върху детето ми. Мисля, че падайки от такава височина, един рапан, колкото и малък да е, би могъл сериозно да нарани човек или да увреди автомобил“, споделя пред „Черно море“ разтревожена майка. Според нея, само децата се радват на това странно изживяване падащите от небето рапани и пръскащите се по алеите черупки. Жената предполага, че вероятно причината са гларусите, които ги ползват за храна, но понякога ги изтърват при пренасянето им до гнездата си.

Проверка на специалисти обаче установила, че този път гларусите нямат нищо общо с необикновения случай, а авторите на рапанната канонада са стотиците сиви врани, които обитават природния парк „Златни пясъци“ „Враните са известни със своя интелект, а една от любимите им храни са орехите, които чупят, като се издигат на високо и ги пускат върху камък или на твърда основа, за да се счупят. Така постъпват и орлите, когато се хранят с горски костенурки, като ги пускат от голяма височина върху някоя скала. Враните пък са всеядни и когато няма орехи, са се насочили и пристрастили към рапаните, които морето изхвърля обикновено при по-силно вълнение на брега. А известно е, че особено през зимните месеци на годината, морето почти винаги е бурно“, коментират местните орнитолози.

Иначе, птиците си похапват и дребни бозайници и птици, влечуги, гущери, риба, насекоми, червеи, плодове, семена, остатъци от човешка храна и почти всичко, което им попадне. Така враните допринасят по свой начин за поддържане на екологичното равновесие, обясняват специалстите.

Новите им хранителни навици обаче, може да се окажат доста опасни за хората или стъклата на автомобилите в комплекса, коментират тези, кото са попадали под канонадата на падащите от небето рапани.

Последвайте канала на

Novini.bg
33340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини