Росен Плевнелиев откри президентска библиотека (снимки)

  • 18 януари 2017 17:27

  • 4492
  • 3
Росен Плевнелиев откри президентска библиотека (снимки)
© Пресцентър Президентство

Президентската библиотека, която откриваме днес, ще съхрани и представи историята на президентската институция и българската държавност. Тя е свързана неразривно с институцията Президент на Република България, добавя стойност към нея и очертава нейната кауза през годините. Това заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при откриването на Президентската библиотека на „Дондуков“ 2.

Специални гости на откриването на Президентската библиотека бяха президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) и дъщерята на президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва (1992-1997 г.) Станка Желева.

„Библиотеката ще събира не само книги, но и всичко, което може да покаже историята на президентската институция – тук ще се пазят подаръците, речите, посланията, интервютата, ордените и медалите на българските президенти, както и най-важното и емблематичното за мандатите им“, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и добави, че целта на библиотеката е преди всичко да покаже, че институцията е отворена и винаги гостоприемна за гражданите.

По време на откриването президентът Плевнелиев благодари на своите предшественици на поста за оказаното сътрудничество при набирането на фонда на библиотеката, изложените материали и експонати. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното призова новоизбрания президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да надгражда Президентската библиотека и по време на своя мандат. „Ще се радвам бъдещият държавен глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който ще стане домакин на библиотеката след броени дни, да я развива и подобрява“, каза президентът.

Освен книги, експонати от историята на институцията и богат мултимедиен материал, в Президентската библиотека е възпроизведен и кабинетът на първия демократично избран президент на България Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва. Държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното отбеляза, че предстои в библиотеката да бъдат изложени и държавните отличия, получавани от българските президенти през годините.

„Тази библиотека ще съхранява духа и на президентската институция, и на българската демокрация“, каза президентът Петър Стоянов и пожела младите хора от всички краища на страната да посещават библиотеката на „Дондуков“ 2, за да си припомнят демократичната история на България и да я отстояват.

„България за първи път се сдоби със свой президент след рухването на комунистическата система, а мандатността, смяната на различни хора, избирани от българския народ, на този пост, всъщност са най-доброто доказателство за голямата промяна, която се извърши в България“, припомни още президентът Стоянов.

Снимки: Пресцентър Президентство

Последвайте канала на

Novini.bg
4492 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БОЙКО БОРИСОВ

2017.09.10 | 10:42

3
А има ли за Винету? А за Бай Ганю БаНкянски?

2017.09.10 | 10:42

2
Хаѝде стига с тоя сминдух, малко ли зло причини на България ! Шут и да го няма..
Роската евнух

2017.09.10 | 10:42

1
Аз съм горд, че Мики Маус ни беше президент.

Добави коментар

Водещи новини