Музиканти скочиха на Министерството на културата заради авторски права (видео)

  • 04 януари 2017 15:17

  • 7023
  • 7
Музиканти скочиха на Министерството на културата заради авторски права (видео)
©

Причината "Музикаутор" да не събира пари е бездействието на законодателния орган и това, че парламентът не иска да реши един 25-годишен казус. Много пъти Министерството на културата не е заставало на страната на българските автори. В момента, контролиращият орган, който отговаря за заведенията в цялата страна, се състои от двама инспектори на Министерството на културата.

Това каза в "България сутрин" музикантът Петър Петков, коментирайки прекратяването на договора между "Музикаутор" и БНР. Заедно с музиканта Венци Мицов и Петър Славов от Реформаторски блок коментираха възможността БНР да не може да излъчва съвременна музика, тъй като "Музикаутор" - дружество на българските автори, прекрати едностранно договора си поради неуредено плащане на авторски права.

Венци Мицов коментира как авторите не са осведомявани какво се случва в "Музикаутор". "Ние, авторите, дори нямаме идея за това, което се случва. Никой не ни е уведомил, че се водят такива преговори. Разбрахме по празниците, че има такъв проблем", сподели той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Петър Славов от РБ влезе в спор с музикантите относно Закона за авторските права и неговото съдържание. Той сподели за "специален" законопроект, който правителството е обсъждало през изминалото лято.

"Той се казваше "Закон за колективните авторски права". Отнасяше се за такива организации (като Музикаутор - бел.ред.), които да имат допълнителни и по-големи правомощия. Ние реагирахме доста остро и спряхме законопроекта. Стана ясно, че тези организации успяват да съберат само 10% от всички търговски обекти, които излъчват музика. Защо тогава се атакува националната медия? Това ли е най-удобният начин да се вземат пари?", попита Славов, с което разпали дискусията.

Последвайте канала на

Novini.bg
7023 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.01.05 | 18:06

7
тази музикална компания по незайни пътища придобива авторски права върху националния химн и ""Дунавското хоро и иска от БНР 500 000 лв за тях на година както от БНТ министерства и др. тв радиа който пускат националния химн .

2017.01.05 | 13:28

6
Когато ходите по халтури из кръчмите и сватбите - музикаутор по колко взема на парче????????????????????????

2017.01.05 | 13:24

5
Като ви гледам гадните мутри ми стана ясно защо ламтите за толкова пари !!!!!!

2017.01.05 | 13:24

4
От БНР най-лесно се взима, защото взимат наготово от бюджета.И какво се получава?Един път данъкоплатецът плаща от джоба си за да има БНР и после пак от неговите пари да плаща за автори и певци, които не всеки иска да слуша.Защо не ходят да събират от заведенията да видим какво ще съберат
Боев

2017.01.05 | 13:24

3
Некадърни испълнители вместо да си плаштат за рекламата те пари искат,аман от сребролюбци и некадърници?
Боев

2017.01.05 | 13:24

2
Да му подарим браснич да се избръсне ,да слезе от клона.
clown007

2017.01.05 | 00:59

1
...то пък едни музиканти...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини