YouTube вече може да бъде гледан и в Германия

  • 01 ноември 2016 21:16

  • 13474
  • 0
YouTube вече може да бъде гледан и в Германия
© Getty Images/Guliver

След дългогодишни спорове Германия се договори с видеоплатформата YouTube и тя вече ще излъчва без ограничения музикални клипове и на територията на федералната република. Досега клипове, за които YouTube не плащаше права на германската организация за защита на авторските права, не можеха да се гледат в Германия.

Интернет потребителите, които искат да гледат видео и музикални клипове в YouTube в Германия, вече няма да виждат черен екран и надпис, че съдържанието е блокирано от германското общество за защита на авторските права ГЕМА. Спорът между най-голямата видеоплатформа в света и ГЕМА трае вече 7 години и е смятан за най-големия и дълго продължилия в цялата музикална история. От днес той е вече минало. ГЕМА и YouTube се договориха за условията по лицензите на авторските произведения. Детайли от сделката не са оповестени, но министърът на правосъдието Хайко Маас обясни пред журналисти в Берлин, че те носят справедливост за авторите на музикално съдържание, съобщава БНР.

Редно е, когато се показват нечии музикални и видеоклипове авторите също да получават възнаграждение. Договорката е такава, че YouTube ще плаща съответните права на ГЕМА, а ГЕМА ще превежда тези пари на авторите, каза Маас.

YouTube спря да излъчва клипове, чиито права са в ГЕМА, през април 2009 г. след 19-месечен спор с дружеството за защита на правата на авторите, което искаше по 1 цент на клик под авторско изпълнение. Как точно сега е решен спорът не е известно, но от видеоплатформата обявиха, че авторите ще получават справедливата цена за труда си.

Константин Тодоров
13474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини